11 feb 2022
min. leestijd

Eten afgestemd op jouw persoonlijke DNA-profiel

Vooruitstrevend en innovatief zijn woorden die om Koppert Cress gonzen. Zo gebruikten zij bijvoorbeeld als eerste in de branche watergekoelde LED-lampen. Het water wat de lampen koelt, wordt warm en dat warme water wordt in de grond gepompt. Vervolgens wordt dat opgeslagen warme water weer gebruikt om de kas te verwarmen. ‘Eigenlijk is het een aaneenschakeling van innovaties, we oogsten als het ware de warmte’, vertelt Stijn Baan, zoon van Koppert Cress oprichter Rob Baan en binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de gehele marketing.

In een podcast ging gespreksleider Fons Blomhert van Focusplaza in gesprek met Stijn Baan en Toon Roozen, productmerchandiser bij Koppert Cress en tevens oprichter van Grown, waar hij producten voor de keuken van de toekomst maakt. Samen spraken zij over innovatie, duurzaamheid en vernieuwende technologieën in de tuinbouw.

Kiezen tussen kwaliteit of duurzaamheid?

Een ander mooi voorbeeld van innovatie is de eerste Nederlandse commerciële vanille, geteeld door Koppert Cress. ‘Waar een cress twee weken nodig heeft om te groeien, kostte deze vanillepeul ons drie jaar. Een heel ander spel, maar wel heel gaaf. En als wij dan vanille gaan doen dan willen we ook de beste vanille op de markt brengen. De voornaamste reden voor die superieure kwaliteit is dat Koppert Cress de omstandigheden van de teelt naar haar hand kan zetten. Vanille uit Madagaskar wordt “open en bloot” geteeld en niet onder beschermende condities. De Nederlandse vanille van Koppert Cress is puur geteeld met het oog op kwaliteit en minder vanuit duurzaamheid. ‘Qua duurzaamheid is er voor alles wat te zeggen, onze doelstelling was gewoon: kunnen wij de beste kwaliteit vanille maken?’.

De Nederlandse tuinbouw leent zich wel om een grote rol te spelen in het duurzaamheidsvraagstuk. Zo is de kas waarin de cressen van Stijn worden geteeld bijna CO2 neutraal. Er is geen fossiele brandstof nodig om de kas te verwarmen. Om grote stappen te maken is het dan wel belangrijk om de opgedane kennis die er is en de nieuwe en innovatieve technieken ook daadwerkelijk te gaan implementeren en toe te passen op de huidige tuinbouw in Nederland.

Innovatieve technieken in de tuinbouw

Maar wat is de toekomst van de tuinbouw en de rol van die nieuwe en innovatieve technieken? ‘De tuinbouw, dat is natuurlijk gewoon hard werken en “tomaten plukken”. Maar met data en technieken kan je hier echt je hart ophalen. Het is een hele gave sector die echt wel in beweging is, zowel in Nederland als internationaal’. Bijvoorbeeld de autonome kas, waar niemand meer aan de knoppen draait maar alles wordt bepaald daar data en algoritmes.

‘Goud in handen, maar vertel het verhaal’

‘Maar ik zou zo graag willen dat de tuinbouw zich meer laat zien, meer gaat spreken. Een tomatenteler moet trots zijn op zijn product en ook het verhaal van zijn product gaan vertellen.’, vertelt Stijn. Uit uitgebreid onderzoek is bijvoorbeeld gebleken hoe gezond een tomaat eigenlijk is en er is eigenlijk niemand die dit weet en dat verhaal vertelt. Daardoor worden kansen niet benut. Wist je bijvoorbeeld dat tomaten een zonnebrand-achtige werking hebben? ‘We hebben goud in handen, maar dan moeten we het wel vertellen’.

En dat geldt misschien wel voor bijna alle Future Foods. Er is nog veel winst te boeken in het vertellen van het verhaal. Wat heeft de consument eraan? En wat zijn simpelweg de voordelen en effecten? Het proces wordt helaas ook vaak verborgen gehouden, of het nu gaat om kweekvlees of insecten. Veel consumenten zijn niet op de hoogte van de feiten én de voordelen van Future Food product.

Persoonlijk eetprofiel op basis van je DNA

Want kijkend naar de toekomst geeft Stijn aan dat het, wat hem betreft, zal gaan om personalized food. In 2019 heeft Koppert Cress een DNA-diner georganiseerd. Een maand van te voren moesten gasten hun wangslijm inleveren. Uit dat slijm werd een genetisch profiel opgesteld dat als basis diende voor een persoonlijk geoptimaliseerd menu. Veel smaken zijn bijvoorbeeld genetisch vastgelegd, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand koriander vindt smaken naar zeep. De éen kan beter tegen alcohol dan de ander en zo neemt de één bepaalde vitaminen en mineralen weer beter op dan anderen. In de toekomst zou het maar zo kunnen zijn dat de “data” uit je DNA tot een volledige geoptimaliseerd persoonlijk voedingspatroon gaat leiden. En ook de teelt, of die nou thuis is of op grotere schaal. Maar ook data van je beweging dat wordt vastgelegd met behulp van een smartwatch kan gekoppeld worden aan dat geoptimaliseerde persoonlijke eetpatroon. Of in ieder geval, dat zou in theorie allemaal mogelijk moeten zijn. ‘Wat dat betreft mogen we wel weer echt spreken van een Future Food’, concludeert Fons. Eten afgestemd op ons DNA voor een betere smaakbeleving, maar ook voor de gezondheid.

Wil je de podcast op beluisteren? 

Meer berichten