Tel Aviv; een smeltkroes van cultuur en technologie

Israël is een land met veel religieuze plaatsen, een sterk ontwikkelde technologische sector en een aanzienlijk aantal startups. Israël heeft een bevolking van ongeveer 9,5 miljoen inwoners en heeft de hoogste levensstandaard in het Midden-Oosten. De totale foodmarkt in Israël bedraagt ongeveer 160 miljard euro, aanzienlijk hoger dan de 65 miljard euro van de Nederlandse foodmarkt. Dit verschil komt voornamelijk door de cultuur, waarbij eten een veel grotere rol speelt in de samenleving en veel feestdagen worden gevierd met eten. Het grootste deel van de Israëlische foodmarkt bestaat uit supermarkten, waarbij zowel kwaliteit als prijs belangrijk zijn.

In september 2022 maakten de FoodFocus Executives en de FoodFocus Experts een studiereis naar het land om de lokale en regionale foodmarkt beter te begrijpen. Een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Tel Aviv was het vertrekpunt voor deze reis. Daarna werden verschillende winkels bezocht. Eén van de winkels, Hatzi Hinam wat “half gratis” betekent, heeft een bijna pretparkachtige ervaring door de enorme grootschaligheid en aankleding, die vergelijkbaar is met hypermarkten in Amerika. Andere winkels, zoals Tiv Ta’am, hadden een andere focus, zoals een sterk online aandeel, wat resulteerde in een hoge verkoop en bestellingen. Dit bracht een interessante discussie op over de toekomst van online verkoop in Israël en hoe het te combineren is met fysieke winkels.

De groepen bezochten ook enkele startups en ontdekten een sterk ontwikkelde agrotech-sector in Israël. Veel startups richten zich op het verbeteren van de landbouwproductie en -efficiency, waarbij bijvoorbeeld precisielandbouw en watermanagement centraal staan. Naast deze startups was er ook aandacht voor technologie in de voedselproductie en verpakking, waarbij bijvoorbeeld 3D-printen van voedsel en slimme verpakkingsoplossingen werden onderzocht.

Kortom, Israël blijkt een smeltkroes van cultuur en technologie te zijn, waar de FoodFocus Executives en FoodFocus Experts veel konden leren en ontdekken over de foodmarkt en de toekomstige trends.

New York; een lust voor de retailprofessional

New York is een stad die nooit slaapt en volop in ontwikkeling is. Retailers investeren continu in nieuwe winkelconcepten en technologische innovaties. Veel oude industriegebieden en warehouses worden omgebouwd tot hippe plekken om te wonen, werken, shoppen en eten. In oktober bezochten de FieldFocus Executives leden deze metropool en bekeken zowel de ‘upcoming’ wijken als de ‘klassiekers’.

Ze hadden een ontmoeting met journalist Michiel Vos, die hen zijn visie op Amerika en New York deelde. Hij vertelde dat er lage werkeloosheid en hoge inflatie is in Amerika, en dat de Centrale Bank hier hard ingrijpt om de economie te stimuleren door de rente omhoog te gooien. Amerika heeft geen energiecrisis en richt zich meer op de contacten met China. New York wordt gezien als de motor van de Amerikaanse economie en wordt gemeten aan twee ‘bootjes’: banking en media/entertainment.

Volgens Michiel zijn Amerikanen anders dan Nederlanders in hun opvattingen over show en entertainment. Alles is hier een experience en retail is entertainment. Er hangt overal een Disney-achtige sfeer en Amerikanen weten hoe ze de klant een full customer experience moeten geven, ondanks dat ze hier soms een rol voor moeten spelen. Het is dus belangrijk om niet als Nederlander op te treden als je het wilt maken in Amerika.

Je komt altijd tijd tekort om alles te zien in New York. En wij Nederlanders kunnen vinden wat we willen van de Amerikanen, maar het retailspel spelen kunnen ze. De Amerikaanse human factor,
misschien zelfs wel Disney-factor te noemen, maakt indruk en geeft enorm veel inspiratie. En het werkt ook, dat heeft de groep aan den lijve kunnen ondervinden.

 

Dit is een samenvatting van 2 inspiratiereizen het afgelopen jaar. 
Wil jij als retailprofessional ook samen ontdekken, inspireren en ontmoeten?

Neem contact op met Marjo: 0315-346144 of marjo@focusplaza.nl