Donderdag 10 en vrijdag 11 november 2022

Plus Koot | Retailtrip

In 2 dagen duiken we in onze eigen Nederlandse retailwereld en die van onze Oosterburen. Dicht bij elkaar, maar toch een wereld van verschil! Waar wij bekend staan om ons innovatieve karakter en de durf om wat te proberen staan de Duitsers bekend om kwaliteit en vooral ook pünktlichkeit. Maar Duitsland staat natuurlijk ook bekend om zijn discount concepten waarbij prijs concurrentie nog altijd een belangrijke rol speelt.

Tijdens deze trip gaan we uitgebreid kijken op de winkelvloer en luisteren naar het ondernemersverhaal van diverse winkels in Nederland én Duitsland. Welke verschillen tussen de Duitse en Nederlandse retail zien we? En komen deze voort uit de verschillen in samenleving en karakter? Of zijn er andere invloeden? Welke keuzes maken de ondernemers praktisch en strategisch?

Albert Heijn Arnhem
Deze nieuwe vestiging heeft zich genesteld in de onderste lagen van een tot appartementencomplex omgebouwd kantorenkolos van de Postbank. Een opmerkelijke keuze gezien de AH in de wijk Klarendal, 600 meter verderop. In het oude gebouw van de Postbank vind je een volwaardige Echt Vers winkel, inclusief AH To Go-module, met 1800 vierkante meter vvo voor de duizenden passanten op weg naar de binnenstad. Ze noemen het zelf “de koelkast van de buurt”. Maar hoe laat je dit met een zeer beperkte winkelpui zien aan al dat voorbij lopende, fietsende en rijdende potentieel? En waarom deze keuze zo dicht bij een andere Albert Heijn vestiging?

Plus Vandaag Duiven
Plus Vandaag is ontwikkeld voor Plus supermarkten met een kleinere omzet- of oppervlakteklasse met een wijk- of buurtfunctie. Er is steeds meer behoefte aan snelle en gezonde maaltijden en consumenten willen flexibel met eten om kunnen gaan. Plus Vandaag biedt de consument een completere supermark en richt zich op snelheid en gemak met een focus op ontbijt, lunch en maaltijden voor tussendoor. Binnen een paar stappen vind je als klant alles wat je zoekt, alles gebeurd voorin de winkel.

Aldi XXL
Dit is het grootste Aldi Süd filiaal ter wereld met maar liefst 2.000 vierkante meter winkelruimte. Door gebruik te maken van een nieuw en flexibel inrichtingsconcept laat de discounter zien hoe ze omgaan met de vaak moeilijke randvoorwaarden voor uitbreiding van winkels in smalle binnensteden. Versheid is daarnaast een topprioriteit, Aldi wil zich echt profileren als versmarkt. Dat zie je terug op de afdeling AGF die flink groter is en zich nu aan het begin van de winkelroute bevindt in plaats van de granen en koffie. De versafdeling beschikt over een ‘binnentuin’ waar zes verschillende kruidensoorten worden verbouwd, geoogst en verpakt en verkocht. En dat zie je ook terug op de broodafdeling met twee ovens, een zelfbedieningsbroodsnijmachine en een extra schap met deegwaren van regionale bakkers.

Edeka Hundrieser
In de jaren ’50 begonnen als “winkeltje” vanuit een liefde voor eten en voor de omgang met mensen uit de omgeving en gehecht aan kwaliteit. Ruim 70 jaar, 400 medewerkers en 2.400 vierkante meter verder bezoeken wij het huidige E-Center in Essen-Schönebeck. Flinke ontwikkelingen in verlichtings- en vershoudtechnologie in combinatie met een uitstekende presentatie van het assortiment. Een onderneming in beweging maar één ding is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven: de aandacht voor detail, de prettige sfeer, de relatie met de klanten en de waardering voor lekker eten.

Hofladen Buchholz-Hof
De familie Unterhansberg is sinds 1848 eigenaar van de boerderij Buchholz. Sinds het begin is het een gemengd boerenbedrijf met vee en fruit- en groenteteelt. Eind jaren 60 werden de koeien verruild voor paarden waarbij de oude koeienstal een paardenpension werd. Halverwege de jaren 80 werden er meer stappen gemaakt om de eigen geoogste groente en fruit op de boerderij te verkopen. In de jaren daarna werden er steeds meer eigen producten gemaakt en verkocht en werd het assortiment ook uitgebreid met lokaal en regionaal gemaakte producten. Sinds 2016 is de jongste generatie van de familie ook actief en ontwikkeld de boerderijwinkel zich elk jaar meer tot specialist in regionale, verse en natuurlijk producten.

Edeka Zurheide The Crown
Eén van de bekendste ondernemersfamilies in de levensmiddelensector in Duitsland is de familie Zurheide. Samen runnen zij onder andere 8 Edeka winkels. Deze The Crown vestiging is wel een opvallende tussen alle andere winkels. Bij dit relatief nieuwe concept ligt de nadruk op een hoogwaardig assortiment. Met delicatessen, een uitgebreide selectie topwijnen en verschillende  eethoekjes. Deze Edeka heeft 10.000 m2 vvo en ruim 65.000 artikelen. Verder vind je er een Kaffeelounge, een mozzarellabar, een Schinken-bar, de premium beefbar Grill Point, een Italiaanse bar ‘Pasta e Basta’, vegetarisch restaurant ‘Pythagoras’ en dan ook gourmetrestaurant Setzkasten dat met 1 Michelinster is bekroond. Edeka Zurheide Crown is een toppunt van ‘blurring’ en komt sterk overeen met prestigewarenhuizen als KaDeWe in Berlijn en Le Bon Marché in Parijs

Globus
In Krefeld herbouwde Globus in recordtempo de voormalige Real-markthal. De flagshipstore, verkoopoppervlakte van 11.200 m2, met premiumclaims is een moderne, maar Globus-typische, nuchtere winkel geworden – met een focus op eigen productie en gastronomie. Het resultaat is een ruime en moderne Globus-markt met een focus op versheid en eigen productie, want in tegenstelling tot het gebruikelijke retaillandschap produceert Globus zowel vers voedsel zoals gebak en zoetwaren als maaltijden in het restaurant en om mee te nemen. Ook spelen regionale en lokale producenten, leveranciers en dienstverleners een belangrijke rol. Het food-assortiment wordt aangevuld met een groot aanbod aan huishoudelijke non-food producten.

Jan Linders Horst
Deze supermarkt is in 2021 16 weken gesloten geweest voor een grootschalige verbouwing. Tijdens de verbouwing is de oude supermarkt afgebroken en is er een compleet nieuwe supermarkt opgebouwd. De nieuwe supermarkt heeft een uitgebreider assortiment, extra services en nog meer winkelgemak. Nieuw is bijvoorbeeld De Keuken van Jan Linders. Klanten kunnen hier terecht voor vers belegde broodjes, pizza’s, maaltijden en salades. Daarnaast wordt de supermarkt uitgebreid met een slijterij, zelfscan met de handscanner, zelf check-out kassa’s, een stomerij en een PostNL pakketpunt.

REWE en Pennymarkt
Grensstad Kranenburg wil maar wat graag Nederlandse gasten aantrekken. Sinds een jaar vind je op winkelcentrum Weide Park al een vestiging van discountformule Penny en drogisterij Müller. Daar is vanaf begin dit jaar ook een REWE winkel bijgekomen. In deze nieuwe “Marketplace of Freshness” worden ca. 21.000 producten aangeboden op een verkoopoppervlakte van ruim 2.000 vierkante meter. In deze vestiging ligt de focus op duurzaamheid. In het gebouw wordt gebruik gemaakt van daglicht en led verlichting. De warmte die vrijkomt van de koelinstallaties wordt hergebruikt en ook regenwater wordt opgeslagen en opnieuw gebruikt. In het assortiment is veel ruimte voor lokale en regionale producten en ook het aanbod in biologisch is ruim. Ook de vegetariër en veganist vindt volop keuze.

Aldi Shop & Go
Frictionless shopping speelt een grote rol in de toekomst van de retail. Het gaat hierbij om het bieden van een gepersonaliseerde, simpele, snelle en soepelewinkelervaring. Tijdens het hele proces wordt technologie en dataingezet om succesvol te zijn. Een goed voorbeeld is het kassaloze concept van retailgigant Aldi: Shop & Go. Als klant krijg je toegang tot de winkel met een speciale Aldi Shop & Go app. Na het downloaden kan je boodschappen doen zonder te scannen en je hoeft niet bij een kassa af te rekenen. Dit winkelconcept maakt, net zoals bijvoorbeeld de Amazon Go winkels, gebruik van sensoren en camera’s die registreren wat jij in je mandje legt. Het afrekenen gaat automatisch via de speciale app.

Praktische informatie

Datum
Donderdag 10 en vrijdag 11 november 2022

Verzamelen
08.00 uur bij Plus Koot
Amsterdamsestraatweg 38
1391 AB Abcoude

Tijden
Start programma donderdag: 08.00 uur
Einde programma vrijdag: omstreeks 17.30 uur

Overnachten
Ruby Leni Hotel & Bar
Jahnstrasse
40215 Düsseldorf

Begeleiding Focusplaza
Lynn Mulder
+31 (0)6 14344359