Masters In Future Food | 27 september 2023
Goed voor mens, planeet, maatschappij én business

De maatschappelijke noodzaak om te verduurzamen is onvermijdelijk. Inmiddels zijn we ons steeds meer bewust dat we goed moeten doen voor mens, planeet en maatschappij. En dat niet alleen voor een betere wereld of om financiële sancties te voorkomen door steeds strengere regelgeving vanuit Europa en onze eigen overheid. Maar vooral ook omdat verduurzaming strategische en financiële kansen biedt. Het consumentengedrag verandert continu en trends en innovaties volgen elkaar op. Wat is de impact van deze transitie op de branche? Wat is de impact op de winkelvloer? En waar liggen kansen?

We starten de dag met een sessie over de groeimarkten van morgen met Muriel Arts, CEO van IMPACTING.today. We gaan van theorie naar praktijk: Tijn Leussink ontvangt ons in zijn meest duurzaam gebouwde supermarktpand van Nederland. Bij Bolscher B.V. neemt eigenaar Roy Bolscher ons mee in hun visie op hoe zij in de vleessector willen laten zien dat het ook echt anders kan. En bij biergigant, en voorlopers in verduurzaming, Grolsch worden we ontvangen door Martijn Meuleman en Susan Ladrak en gaan we het hebben over hoe zij goed willen doen voor mens, planeet en maatschappij.

Op het programma:

De groeimarkten van morgen
Muriel Arts
is ruim 3 jaar geleden gestart met IMPACTING.today waarmee ze de duurzame vraagstukken van vandaag omzet in de groeimarkten van morgen. Met jarenlange ervaring als marketing director bij Unilever, Grolsch en KPN gaat ze het met ons hebben over de CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive. Met de komst van deze Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage is duurzaamheid niet langer vrijblijvend. Het gaat er nu niet meer om wat je kunt doen, maar om wat je moet doen. Maar dit model geeft je ook de kans als keten te bewegen en innovatie, ander gedrag en een gezondere mens, planeet en maatschappij te creëren.

Muriel neemt ons mee in de hoofdlijnen van CSRD, wat je zelf te doen hebt en waar je moet samenwerken met andere partijen in de branche. We bespreken ook de commerciële kansen in Food die deze duurzame verplichtingen geven.

Impact op de winkelvloer
De in 2021 geopende Jumbo supermarkt in Goor, van ondernemers en broers Tijn en Niek Leussink, is hét visitekaartje van Jumbo op het gebied van duurzaamheid gebouwd met energiebesparende bouwmaterialen en een circulaire winkelinrichting . Met een BREEAM score van ruim 90% heeft het pand de classificatie “Outstanding” binnen het duurzaamheidskeurmerk gekregen. Ze communiceren dat het assortiment in de winkel ook duurzaam is. Hoe communiceren ze dat? Wat zien we daar van terug op de winkelvloer? En hoe wordt daarin de samenwerking gezocht met leveranciers en producenten?

In de winkel vertelt Tijn over de bouw, de innovatieve technieken en neemt hij ons mee de winkelvloer op in het meest duurzaam ontworpen supermarktpand van de Benelux.

Als leverancier laten zien dat het anders kan
Dat de vleesindustrie te maken heeft met grote milieu thema’s, dat is geen geheim. En Roy Bolscher, eigenaar van Bolscher B.V., is de eerste om dat te erkennen. En daarom willen Roy en zijn broer Chiel met hun bedrijf een leidende rol spelen in het verbeteren van de sector en de CO₂-uitstoot zoveel mogelijk terugdringen. Zo houden ze zich o.a. actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe circulaire, “minder vlees” concepten en initiatieven voor kleinschalige regionale vleesproductie zoals bijvoorbeeld Harry’s Farm. Hun eigen kleinschalige boerderij met Black Angus runderen.

We worden ontvangen door Roy, hij laat het bedrijf zien en we gaan met hem in gesprek over hun visie, hoe je impact kan maken in een sector onder druk, hoe je omgaat met het continu veranderende consumentengedrag en wat dat betekent voor hun rol als leverancier.

Vakmanschap is meesterschap
Een duurzaam gerecycled draagkarton voor sixpacks. Biogas uit eigen afvalwaterzuivering om aan de warmtebehoefte te voldoen. Bierkratten die voor een groot deel worden gemaakt van gerecyclede kratten. Alleen gebruik van groene energie. Een aantal voorbeelden van hoe Grolsch één van de meest milieuvriendelijke bierbrouwerijen ter wereld is geworden.

We worden ontvangen door Martijn Meuleman (Sales Lead Retail) en Susan Ladrak (Sustainability Manager). Zij laten ons de brouwerij zien en we gaan het samen hebben over hoe ze bij een grote organisatie als Grolsch een duurzame mindset en draagvlak hebben gecreëerd, hiermee een transitie hebben ingezet en wat we hier van mee kunnen nemen naar onze eigen business. En als we er toch zijn moeten we natuurlijk zelf even proeven hoe zo’n duurzaam biertje smaakt.

Tijdens de terugreis naar het hotel, waar we rond 18:00 arriveren, kijken we terug op deze dag. Wat hebben we gezien en ervaren en wat hebben we opgestoken? We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner en aan het eind van de bijeenkomst ontvang je jouw ledenpakket. Een aangename manier om kennis te maken met elkaars nieuwe producten en bestsellers van het afgelopen jaar.

Praktische informatie

Wanneer
27 september 2023 van 09:30 tot ongeveer 19:30
Inloop om 09:30, start programma 10:00 uur

Locatie
Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel
Worp 2
7419 AD Deventer
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Fons Blomhert

Begeleiding Focusplaza
Ilse Weekhout +31 (0)6 429 944 85

Vragen?

Ilse weet alles van deze bijeenkomst!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen