Masters In Future Food | 22 november 2023
Nederland versus België

Op 22 november aanstaande bezoeken we als Masters In Future Food groep onze zuiderburen. De opmars van AH en Jumbo heeft het retaillandschap daar namelijk behoorlijk opgeschud. We onderzoeken de impact die de komst van AH en Jumbo heeft op de foodretail en de positionering van de diverse formules in België. We bezoeken de nationale marktleider Colruyt om te zien hoe zij zich in de markt zetten ten opzichte van de Albert Heijn en Jumbo. Positioneren de Nederlandse retailers in België zich net zoals bij ons? Of juist niet? Hoe spelen ze in op verschillen in cultuur en samenleving? Welke keuzes zien we op de winkelvloer? En in het assortiment?

Dagvoorzitter Fons Blomhert begeleidt de dag. Silvie Vanhout van Gondola trapt de dag af en praat ons bij over de Belgische foodretail. We bezoeken Albert Heijn Gierle, Colruyt Herentals, Van Eccelpoel en Jumbo Rijkevorsel waar Frank Horsten (directeur AH Peeters-Govers), Dries Wiecke (Filiaalmanager Colruyt), Lawrence Vechter (Zaakvoerder Van Eccelpoel) en Jason Vis (Jumbo ondernemer) een toelichting geven.

Op het programma:

Verschil tussen Nederlandse retailers in België
Peeters-Govers: de grootste franchisepartner van Albert Heijn in België. Opvallend is dat ze naast multifranchisenemer ook leverancier van AH zijn met hun op fresh food gerichte groothandel Délidis. Wij bezoeken de winkel en de groothandel in Gierle waar directeur Frank Horsten voor ons klaar staat. Samen bekijken we de winkel en gaan we bekijken waar onderscheid en overlap is tussen een Nederlandse en Belgische Albert Heijn. Positioneert de AH zich anders dan in Nederland? En zien we dat dan terug op de winkelvloer en in het assortiment?

Vers en kwaliteit voorop
Niemand had toen in 1948 kunnen voorspellen dat het winkeltje van Leontine Pelsmakers vol exotische waren zou uitgroeien tot de grote wijn- en delicatessenzaak de Van Eccelpoel nu is. Een synoniem voor smakelijk eten en drinken en een bijzondere versmarkt: ze verzorgen verse gerechten uit een groot zelfgekozen aanbod van kwaliteitsproducten. Een winkel met een zeer grote keuze aan variëteiten, delicatessen, wijnen en specialiteiten uit alle windstreken die je bijna nergens anders op deze manier samen zult vinden. Een bezoek aan én een lunch bij Van Eccelpoel kan dan ook niet ontbreken tijdens deze trip. Tijdens de lunch vertelt zaakvoerder, en kleinzoon van Leontine, Lawrence Vechter over hun unieke concept.

Discounter onder druk
Vandaag nemen we een kijkje bij Colruytmarktleider (marktaandeel van 31%) in België én grootste concurrent van AH en Jumbo. Een no-nonsense winkel met een stevige focus op vers. In deze dure tijden zou je verwachten dat hun lageprijzenstrategie meer klanten zou trekken. Maar de winstcijfers dalen. Hebben de Nederlandse retailers hier invloed op gehad? Filiaalmanager Dries Wiecke heet ons welkom bij Colruyt Herentals en neemt ons mee in het concept en de ontwikkelingen van Colruyt.

Nederlandse broers ondernemen in België
Bij Jumbo Rijkevorsel worden we ontvangen door multistoremanager Jason Vis die samen met zijn broer ook eigenaar is van Jumbo Balen. De Belgische broers hebben ervaring bij meerdere supermarkten in Nederland. Ze kennen de Nederlandse én Belgische consument dus als geen ander. Jason laat ons zijn winkel zien en deelt ons hoe hij met deze winkels inspeelt op de verschillende doelgroepen, welke keuzes hij heeft gemaakt op de winkelvloer en of hij daarin afwijkt van de Nederlandse vestigingen.

Op de terugweg gaan we genieten van de uitstekende Belgische gastronomie. Op de terugweg naar Nederland kijken we terug op de dag en halen het net op in de bus. We delen de opgedane indrukkenervaringen en learnings.

Praktische informatie

Wanneer
22 november 2023 van 09:15 tot ongeveer 19:30 uur.
Vanaf 09:15 uur inloop, om 09:30 start het programma.

Locatie
Van der Valk Hotel Eindhoven
Aalsterweg 322
5644 RL Eindhoven
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Fons Blomhert

Begeleiding Focusplaza
Janneke Voortman
+31 (0)6 389 072 81

Vragen?

Ilse weet alles van deze bijeenkomst!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen