MasterMind 2023 – Baskenland

Het Baskenland, officieel bekend als Euskadi, is een unieke regio gelegen in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Een regio met een rijke geschiedenis, een unieke cultuur en de unieke taal Euskara die niet verwant is aan enige andere taal ter wereld. Het gebied omvat drie provincies in Spanje en vier provincies in Frankrijk en beslaat een gebied van ongeveer 20.000 vierkante kilometer.

De regio staat bekend om zijn industriële economie. De voornaamste industriële activiteiten in Baskenland zijn scheepsbouw, luchtvaart, industriële vormgeving, papierindustrie, machinebouw en techniek. Bovendien hebben de metaalindustrie, de havenindustrie (met de belangrijke havenstad Bilbao), de chemie-industrie en de petrochemie een aanzienlijke omvang. Vervolgens bevindt zich ook een groot deel van de Spaanse automobielindustrie in Baskenland.

De Baskische cultuur is trots en sterk verweven met tradities zoals het traditionele balspel pelota, cider- en wijnmakerijen en de beroemde gastronomie. Het Baskenland heeft een prachtig landschap, variërend van bergen tot stranden en een kustlijn die zich uitstrekt langs de Golf van Biskaje.

Kortom, het Baskenland is een ideale bestemming voor een studiereis door de omvangrijke industrie met veel innovatieve bedrijven en een overheid die samenwerking stimuleert. Gecombineerd met een unieke cultuur en een prachtige omgeving. Ongi etorri Euskal Herrira, oftwel: welkom in Baskenland!

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

Zondag

De reisdag. We verzamelen op Schiphol en vliegen in ongeveer 2 uur naar Bilbao. Na aankomst op de luchthaven rijden we naar de stad. In Bilbao maken we een stadswandeling met gids door het oude centrum. Daarna is er tijd om op te frissen in het hotel en we sluiten de dag af met een uitgebreid diner.

Maandag

Deze eerste volledige dag in het Baskenland staat in het teken van de lokale overheid en hoe samenwerkingen tussen bedrijven gestimuleerd worden. De dag start met een boottocht vanuit de haven over de rivier de stad in. Tijdens deze boottocht worden we meegenomen in de geschiedenis van Bilbao en hoe de stad en regio zich hebben ontwikkeld van smerige industriestad tot de levendige en toeristische stad die het nu is. We stappen uit in het centrum van de stad bij het SPRI. Daar krijgen we een presentatie over de economische situatie in het Baskenland en hoe de bedrijven innovatief met elkaar samenwerken. Een model dat samen met econoom Michael Porter is ontwikkeld om de regio economisch sterk op de kaart te zetten, en te houden. Dit zien we onder andere terug in het eigen belastingsysteem en een lokaal politiek systeem.

Na de lunch begeven we ons richting Tekniker. Een groot ontwikkelingscentrum waar verschillende bedrijven uit de regio samenwerken aan specifieke oplossingen gespecialiseerd op advanced manufacturing, surface- en product engineering. We worden hier ontvangen door CEO en oud politicus Dr. Luis Uriarte.

Na afloop van het bezoek gaan we terug naar Bilbao om te dineren bij La bodega de Ola van chefkok Martín Berasategui. Waar haute cuisine en shared dining elkaar ontmoeten.

Dinsdag

De rode draad op dinsdag is: MONDRAGON. Een unieke filosofie over coöperatieve corporaties gericht op: samenwerking, participatie in management, sociale verantwoordelijkheid, innovatie, democratische organisatie, onderwijs en sociale transformatie. Naast een breed portfolio aan commerciële bedrijven heeft de corporatie onder andere eigen banken, universiteiten en een pensioenstelsel. We worden ’s ochtends op het hoofdkantoor ontvangen en krijgen een uitgebreide presentatie over de oorsprong en de werking van MONDRAGON.

We bezoeken de IDEKO S COOP, het ontwikkel in Innovatiecentrum van de maakbedrijven-tak van MONDRAGON. Hier zitten onder andere de innovatiehubs van de Danobatgroup en Soraluce. Beide grote machinebouwers. Bij IDEKO S COOP ervaren we vooral de zakelijke voordelen van het coöperatieve model. We sluiten deze dag wederom met een diner in Bilbao af.

Woensdag

We beginnen deze dag met een bezoek aan het CFAA: Aeronautics Advanced Manufacturing Center. Een plek waar verschillende nieuwe materialen en productiemethoden voor de luchtvaartindustrie ontwikkeld worden. CFAA vertaald theorie en prototypes naar werkbare methodieken en productielijnen. Of zoals zij het zelf noemen:  ‘Manufacturing Readiness Levels 6-7 where validation tests in representative environments are required’.

Vervolgens brengen we een bezoek aan het bekende Guggenheim museum. Het effect wat het museum op de stad en haar toerisme heeft, wordt ook wel het Guggenheim effect genoemd. We krijgen hier een rondleiding en toelichting op de rol van het museum en de exposities die er tentoon gesteld worden. Lunchen doen we ook in het Guggenheim; bij het gelauwerde sterrenrestaurant Nerua.

De volgende stop op het programma is een bezoek aan IBARMIA. Een familiebedrijf wat al jaren met groot succes werkt aan totale flexibiliteit in productielijnen, ultieme precisie machines en specialistische op maakt gemaakte apparatuur. 90% van hun business is export. Onderscheidend zijn in een sterk concurrerende markt is een van hun grootste uitdagingen.

Na afloop van het bezoek gaan naar San Sebastian. Daar wachten de pinxto’s op ons. Spanje staat bekend om de tapas. Pinxto’s zijn de Baskische variant, een lekker hapje op een stuk stokbrood met een satéprikker erin. Pinxto komt van het Spaanse woord pinchar dat doorprikken betekent. Samen met een lokale gids duiken we het oude centrum in om deze lokale specialiteit te ontdekken. We overnachten ook in San Sebastian.

Donderdag

Een uiteenlopende dag met verschillende bedrijven op het programma. De eerste is Loire Gestamp. Een van de grootste hydraulische machinebouwers van Europa. In 1 klap van een metalen plaat naar een autodeur. Hun expertise zit in; hot stamping lines, cold stamping lines, hydroforming, tryout presses en gespecialiseerde op maat gemaakte oplossingen. De grootste markten waarin zij opereren zijn de autoindustrie en luchtvaart. Naast de machines zelf is Loire Gestamp ook groot in het opleiden van personeel, automatisering en onderhoud. Kortom; een totale serviceprovider.

In Pamplona brengen we een bezoek brengen aan Truck & Wheel Automotive. Zoals zij zelf aangeven: Wij zijn een strategische partner voor de assemblage van componenten voor grote autofabrikanten. Met het complete dienstenpakket dragen zij bij aan het verbeteren van de mobiliteit op de planeet. Digitalisering en procesoptimalisatie zijn de speerpunten van Truck & Wheel Automotive. Het bedrijf biedt oplossingen voor logistieke-, productie-, kwaliteits- en administratieve diensten gerelateerd aan de montage van wielen, frontmodules en andere auto-onderdelen.

Na het bezoek aan Truck & Wheel Automotive rijden we door naar BeePlanet Factory. Daar zetten ze afgeschreven batterijen uit elektrische auto’s om in een modulair systeem voor de opslag van energie. Vanuit deze basis werken zij aan off-grid energie-oplossingen en projecten om zo efficiënt mogelijk energie op te slaan. Aan het eind keren we terug naar San Sebastian voor een heerlijk diner.

Vrijdag

Vrijdag is de laatste dag van het programma. Maar voordat we aan de terugreis beginnen, brengen we eerst nog een bezoek aan Tubacex. Een producent van enorme industriële roestvrijstalen buizen. Hun grootste afzetmarkten zijn: olie en gaswinning, offshore-energie en de chemische industrie. Stuk voor stuk markten met grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Naast deze uitdagingen heeft het bedrijf ook te maken met het wereldwijde grondstoffentekort.

Aan al het goede komt een eind. We sluiten deze studiereis in Baskenland samen af met een lunch. Daarna begeven we ons naar de luchthaven voor de terugreis naar Nederland.

Vragen?

Neem contact op met Fons!

Fons
Business Developer