De 7 vinkjes

Begin 2022, brengt “praatjesmaker” Joris Luyendijk zijn boek De zeven vinkjes uit, waarin hij vertelt wat de effecten zijn als “mannen zoals hij” de baas spelen.

Joris is onder andere correspondent en journalist (De Volkskrant, Radio 1, NRC, NOS en
The Guardian) alhoewel hij zichzelf liever praatjesmaker noemt. Met zijn
antropologische visie heeft hij de Nederlandse journalistiek een aantal keer flink op zijn
kop gezet. Ook is hij de schrijver van zeer succesvolle boeken zoals ’Het zijn net mensen’
over de journalistiek in het Midden-Oosten en ‘Dit kan niet waar zijn’ over de
bankencrisis.

Joris was afgelopen jaar spreker op één van de Focusplaza bijeenkomsten. Hij gaf zijn analyse over de werkelijke wereld waarin we leven en de opkomst en oorzaken van het populisme. Hij heeft ook uitgelegd hoe dit verband houdt met een “beperkte elite” en hoe alles uiteindelijk gaat over diversiteit. Daarbij heeft Joris ook een bijdrage geleverd aan ons jaarboek waarin hij zijn visie op modern leiderschap deelt.

“Om geaccepteerd te worden, kan ik me maar beter aanpassen”

In mijn 25-jarige carrière als spreker heb ik bedrijven, organisaties en overheidinstellingen bezocht om te spreken over mijn boeken. Mijn laatste boek, “De Zeven Vinkjes”, gaat over hoe Nederland zich aanpast aan bepaalde soorten mensen, voornamelijk mannen zoals ikzelf. Wanneer ik binnenkom in gebouwen voor deze presentaties, zie ik een divers personeelsbestand, met mensen van verschillende huidskleuren, haarstijlen en culturele achtergronden. Dit zijn de werknemers in security, catering, schoonmaak en receptie die zichzelf zijn.

Echter, ik ben uitgenodigd om te spreken voor het topmanagement, die zich verbergen bovenin het gebouw en verwijderd van de werkvloer. Wanneer ik in de lift stap en hoger ga, zie ik steeds meer mannen, steeds wittere mensen, saaiere mannenkapsels en kortere vrouwenkapsels. Wanneer ik boven kom, wordt er alleen nog Algemeen Beschaafd Nederlands gesproken.

Interessant is dat wanneer ik discreet navraag doe bij leden van het topmanagement, ik ontdek dat veel van hen niet dezelfde achtergrond hebben als ik. Veel van hen komen uit gezinnen waar het dialect of ‘plat’ Nederlands wordt gesproken en zijn de eerste in hun familie die studeren. Echter, door hun opleiding op het gymnasium, VWO, Hbo of universiteit en hun werk, voelden ze de noodzaak om zich aan te passen aan het ABN om geaccepteerd te worden en niet meer zichzelf te zijn.

Mijn boek “De Zeven Vinkjes” gaat over deze bewuste en onbewuste vormen van aanpassing en hoe dit een kloof creëert tussen de receptie en het topmanagement. Ik hoop dat het inzicht geeft in de noodzaak om diversiteit en authenticiteit te waarderen en te bevorderen in organisaties en in het dagelijks leven.

Dit is een samenvatting van het artikel dat Joris heeft geschreven voor het Focusplaza jaarboek. 
Benieuwd naar de visie op modern leiderschap van Joris Luyendijk?

Bestel hier het Focusplaza jaarboek.

Focusplaza jaarboek