FoodFocus Profs | 22 november 2023
Lange termijn planning versus korte termijn economie

Bij het bepalen van het beleid gaat het om de koers van het bedrijf, de winkelformule, de categorie en het merk voor de komende jaren. Een solide lange termijn plan zou fundamenteel moeten bijdragen aan het maken en uitvoeren van krachtige keuzes, gericht op continuïteit en winstgevende groei. Ook als het (nu) goed gaat! Maar hoe doe je dat in een tijd waarin er wel erg veel gebeurt en verandert, waardoor er vaak meer nadruk ligt op korte termijn succes? Hoe houd je het volledige overzicht? Hoe verkrijg je als bedrijf een balans tussen wendbaarheid en consistentie? Hoe kun je nog beter denken als de klant en als concurrent? Hoe kunnen de winkelformule en het productmerk elkaar op lange termijn ondersteunen?

Dagvoorzitter John Uffing leidt de dag en de bezoeken in. Ruud Verschuur van Drivesight verzorgt een presentatie over “lange termijn plannen in een korte termijn economie”. Vandaag nemen we een kijkje binnen én buiten onze eigen branche en gaan kijken hoe winkelformules zich proberen te onderscheiden. Welke rol spelen merken daarbij? En wat kan onze branche leren van deze retail branches? We bezoeken HEMA in Alkmaar, Vomar in Heerhugowaard en Intersport (Megastore) in Cruquius. Na de bezoeken kijken we terug op de dag met een gezamenlijke case en sluiten de dag af met een walking dinner.

Op het programma:

Lange termijn strategie: een solide plan
Vandaag ligt de nadruk op het komen tot concurrentieel inzicht als basis voor het ontwikkelen en bijsturen van de propositie en positionering van winkelformules en merken.

Ruud Verschuur is expert in de wereld van retail en merkproducenten met een uitgebreide achtergrond in zowel de voedings als non-foodsector. Hij adviseert retail- en merkbedrijven op het gebied van strategie, category management, formulebeheer, trade marketing en strategisch accountmanagement.

Vandaag gaat hij in op lange termijn plannen in een korte termijn economie. We gaan het hebben over de succesvolle “Twee-voor-Twee methodiek“, waarmee op een nuttige, ongecompliceerde en overzichtelijke manier solide plannen ontwikkeld kunnen worden. Daarmee zet hij meteen de theoretische kaders voor het programma vandaag.

Nieuwe koers slaat aan
Sinds twee jaar is Hema bezig om weer “echt Hema” te worden. Door deze koerswijziging heeft de keten van warenhuizen goed kunnen inspelen op de ontwikkelingen van dit moment en weten te reageren op de lastige omstandigheden in de detailhandel met dalend consumentenvertrouwen, de stijgende kosten voor energie, grondstoffen, et cetera. Ze zijn zich daarnaast gaan focussen op de kernmarkten Benelux en Frankrijk en trekken zich terug uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Het assortiment wordt aangepast en Hema kiest duidelijk voor ‘producten van duurzame kwaliteit voor elk moment van de dag’. En dat is het nog niet, de winkelbeleving heeft namelijk ook een flinke update gehad. Dit gaan wij bekijken in de Hema vestiging in Alkmaar waar Ingmar Hensbergen (Manager Category Support) en Lian Enting (Senior Category Manager Food) ons welkom heet. Samen met Ingmar en Lian staan we stil bij de ontwikkelingen van Hema van de afgelopen jaren en hoe we dit terugzien in het nieuwe concept, op de winkelvloer én online.

Want, beloofd is beloofd
Op 5 oktober werd in nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard een nieuwe Vomar winkel geopend. Het is de 95ste vestiging van dit familiebedrijf en discount formule, of “dé kwaliteitsdiscounter” zoals ze het zelf omschrijven.

Door hun effectieve lage kosten filosofie kunnen ze de prijzen van de producten zeer laag houden. Zonder daarbij in te leveren op de kwaliteit. De garantie voor de laagste prijs in combinatie met veel actievoordeel blijkt de laatste jaren erg succesvol. Inmiddels zijn ze al 6 jaar op rij de snelst groeiende supermarkt met in 2023 een omzetstijging van 30 procent ten opzichte van 2021.

Hoe toekomstbestendig is deze filosofie? En wat zien we hiervan terug op de winkelvloer?

Bij deze nieuwe Vomar in Heerhugowaard worden we ontvangen door directeur Buying en Merchandising Klaas de Boer. Hij laat ons de winkel zien, verteld over Vomar en neemt ons mee in hoe zij kijken naar de toekomst.

Van Food naar Non-Food
Vandaag nemen we een kijkje buiten onze eigen branche. Niet alleen bij de HEMA maar ook in de Megastore van Intersport in Cruquius. Intersport heeft meer dan 50 sportwinkels in Nederland en als onderdeel van een wereldwijd netwerk met meer dan 5.500 winkels in maar liefst 44 landen. The place to be voor iedereen die zich graag fit voelt en plezier aan sport beleeft. Met ruim 6000 m2 winkeloppervlakte is de Megastore in Cruquius één van de grootste sportwinkels in Nederland.

Brian Dekker is store manager van de Megastore en samen met hem gaan we het hebben over de formule Intersport en hun strategische visie voor de toekomst. Lukt het hun om lange termijn plannen te plaatsen boven korte termijn succes? En hoe gaan zij om met de uitdagingen van een wereld die continu in beweging is?

Eenmaal terug bij restaurant Bij Qunis kijken we terug op de dag. Welke paralellen zien we tussen sport-, warenhuis- en foodretail? Wat kunnen wij leren van deze retailbranches? En wat kunnen zij leren van Food? Met een luchtige maar scherpe groepsopdracht – waarbij een moderne methodiek wordt gebruikt die ook toepasbaar is op jouw business – zoeken we naar antwoorden op bovenstaande vragen en gaan we discussie met elkaar aan. We delen de opgedane indrukkenervaringen en learnings en sluiten de dag af met een gezamenlijk walking dinner.

Praktische informatie

Wanneer
22 november 2023 van 09:30 tot ongeveer 18:30
Inloop om 09:30, start programma 10:00 uur

Locatie
Restaurant Bij Qunis
Akerdijk 12
1175 LE Lijnden
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
John Uffing

Begeleiding Focusplaza
Lynn Mulder +31 (0)6 143 443 59

Vragen?

Lynn weet alles van deze bijeenkomst!

Lynn
Projectmanager Focusgroepen