FoodFocus Fresh | 30 november 2022
Over lokaal ondernemen, trends in consumentengedrag en verduurzaming

Reageren op wat er speelt bij de consument

Als je effectief inspeelt op de behoefte van de consument zorgt dat voor meer omzet toch? Rini Emonds en Suzanne Stienen van IRI nemen ons mee in actuele en belangrijke trends in het consumentengedrag. Ze geven een algemene marktupdate en we gaan het hebben over het consumentengedrag en het bestedingspatroon. In tijden van recessie is men meer prijsgedreven en kostbewust. Maar we moeten ons ook beseffen dat deze ontwikkeling zich beweegt in golven. Ook komt de groei van private label ten opzichte van A-merken aan bod. En we gaan het hebben over de gemaksgeneratie. Welke behoefte heeft deze consument van de nabije toekomst? En welke nieuwe gewoontes zijn er post-covid ontstaan? We duiken in lokaal ondernemen en lokale verbondenheid. In de supermarkten is er steeds meer ruimte voor producten van lokale producenten. Ook zien we steeds meer samenwerkingen tussen de retail en lokale partners. Maar wat wil de consument zien in de schappen? En hechten zij wel waarde aan die lokale verbondenheid?

Verankerd in de regio

Na een ware switch van formules in Weert en omgeving is gepassioneerd Jumbo ondernemer Roel Heerschap “ineens” eigenaar van 4 Jumbo winkels. Wij bezoeken zijn nieuwe vestiging in de wijk Molenakker in Weert die sinds maart dit jaar geopend is. In dit pand was voor de verbouwing een Jan Linders winkel gevestigd. In de nieuwe winkel loopt het personeel wat ook in de oude Jan Linders vestiging werkte. Kenmerkend voor Roel, hij ziet zijn medewerkers namelijk als het hart van de zaak en ook de reden waarom veel klanten terug komen. Roel verankert zich daardoor stevig in de regio met zijn winkels. En dat lokale ondernemerschap zie je onder andere ook terug in het grote aanbod van lokale specialiteiten gemaakt door producenten uit de regio. Brood en gebak van De Echte Bakker de Jong uit Budel. Boerenzuivel van Zuivel van Nu uit Velden. Tussen de verse maaltijden en soepen vind je bekende koude schotel van Beej Benders uit Venlo. En hou je wel van een biertje uit de omgeving? De speciaal bieren van de Weerter Stadsbrouwerij zijn ook in het bierschap terug te vinden.

Vruchtbare grond

Philips heeft Eindhoven groot gemaakt. Door de verhuizing naar Amsterdam en andere plekken op de wereld kwam hun industrieterrein Strijp-S leeg te staan. Inmiddels staat dit unieke stuk industriële erfgoed weer volledig in bloei. Waar Philips ooit groot werd ontstaat nu een vernieuwend stuk stad waar creativiteit en ondernemersgeest gestimuleerd worden. Dit bruisende gebied kent een aangename combinatie van jonge, lokale ondernemers en meer gerenommeerde foodservice en foodconcepten. Een bezoek aan een aantal van deze ondernemers en innovatieve foodconcepten mag dan natuurlijk ook niet ontbreken op het programma.

Toegangspoort tot lekkere en gezonde voeding

Food Tech Brainport is een non-profit organisatie die samen met partners werkt aan een toekomstbestendige voedingsindustrie. Dit doen ze door de voedselverwerkende industrie te verbinden aan innovatieve technologieën, talent, onderzoek, en kapitaal. Het is een praktische omgeving voor het testen, opschalen en produceren van voedsel. Ze focussen zich daarbij op ingrediënten uit (plantaardige) stromen, het handsfree verwerken van voedsel en het langer bewaren van vers voedsel. Je kan het omschrijven als een community met externe partners en “inwoners”. Lokale bedrijven die in het pand zitten en die samen met de externe partners voorzien in een netwerk om samen te werken aan en impact te maken in een duurzame en toekomstbestendige voedingsmiddelenindustrie. We ontmoeten een aantal van deze start- en scale-ups waaronder PeelPioneersCarezzo en Bodec. Het ideale klimaat om in gesprek te gaan met, en ons te laten inspireren door deze community. Een community met een heldere en vooral ook duurzame toekomstvisie op de voedingsindustrie.

Door de perspectieven, ervaringen en inzichten van deze dag samen te delen en te bespreken halen we het optimale uit de bezoeken. En op die manier draag jij je persoonlijke waardevolle steentje bij aan het programma. Of zoals wij vaak zeggen: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Praktische informatie

Wanneer
30 november 2022 van 09:30 uur tot ongeveer 20.00 uur.

Waar
Villa Polder – Eten, Slapen & Vieren
Heuvel 4
5421 CN Gemert

Dagvoorzitter
Rein van Gulick

Begeleiding Focusplaza
Janneke Voortman
+31 (0)6 38907281

Ben jij erbij?

We kijken er naar uit om je op 30 november aanstaande weer te ontmoeten. Laat je even weten of je erbij zal zijn?

JA, ik ben aanwezig     JAMMER, ik kan niet

Vragen?

Neem contact op met Janneke!

Janneke
Projectmanager Focusgroepen