FoodFocus Fresh | 18 t/m 20 MEI 2022
Kopenhagen

Den lille Havfrue, de kleine zeemeermin. Tivoli en Nyhavn. De winkelstraten Strøget, Østergade, Købmagergade, Grønnegade en Kronprinsengade. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. 10 procent van alle Denen woont hier en dat maakt het tot economisch middelpunt. De combinatie van de mensen, de mooie straten, oude én moderne architectuur, parken en het water geven deze stad zijn typische karakter.

Wat doet dat karakter met de retail? Zie je iets van dat typische Deense karakter terug  in de retail? Is lokale betrokkenheid van belang? Heeft de Deense consument behoefte aan gemak en lokale producten? En hoe belangrijk is to-go? Zijn er verschillen in assortiment met de Nederlandse retail?

Op 18, 19  en 20 mei dompel jij je volledig onder in het Deense retail landschap. Onder begeleiding van retail en vers expert Jennifer Westgeest, die zelf in Kopenhagen woont. Aan de hand van een case gaan we op zoek naar antwoorden op bovenstaande vragen.

In Kopenhagen bezoek jij:

De eerste volledig geautomatiseerde en onbemande supermarkt 7-Eleven Go. Op de luchthaven van Kopenhagen. Bij de van origine Amerikaanse retailgigant staat alles in het teken van nieuwe techniek, convenience en future proofing. Deze winkel is een voorbeeld van de zoektocht naar innovatieve manieren om een nieuwe generatie digitale shoppers aan de 7-Eleven formule te binden.

Bilka Onestop, onderdeel van de Salling Group. De grootste retailer van Denemarken. 12.000 m² oppervlakte en meer dan 100.000 artikelen. Verse groenten, vers fruit, elke dag verse vis, delicatessen, handwerk, textiel, kleding, elektronica en nog veel meer. Een eigen bakkerij waar dagelijks brood wordt gebakken? Check! Een Starbucks-koffie to-go bij dat verse brood? Check! En op de weg terug verse sushi van Sushi Deli? Check!

Tivoli is meer dan een pretpark. Het is een historisch juweeltje en een cultureel wonderland in het hart van Kopenhagen. Als je naar Kopenhagen gaat kan een bezoek aan Tivoli dan ook niet ontbreken. Zeker niet als je gaat dineren bij BrDRr. Price: “Food like grandma made it”.

Het foodinnovatiehuis CPH Food Space in het Meatpacking District is een community voor food-ondernemers en groeibedrijven. Het doel is simpel: meer food ondernemers laten slagen en groeien. Een plek waar ze nieuwe “dingen” proberen. Een plek waar samenwerking de menselijke en professionele ontwikkeling stimuleert en inspireert. CPH Food Space: samen werken aan nieuwe ideeën voor good food.

De liefde voor streetfood is groot in Kopenhagen. Dat zie je bij Reffen: een stedelijke speeltuin voor co-creatie, innovatie, eten en creativiteit. De grootste en bekendste streetfoodmarkt in de haven van Kopenhagen. De ruim 50 food-ondernemers bieden een groot aanbod van foodtrucks, winkels en foodstands. Een ideale plek voor een heerlijke lunch.

Je gaat ook kijken bij:

Centraal gelegen in Kopenhagen vind je de in augustus heropende Irma vestiging Østerport. In deze nieuwe Foodhouse vind je onder andere een keuken waar leveranciers nieuwe concepten kunnen verkopen en testen. Er zijn speciale afdelingen voor de groene, plantaardige maaltijden en vers fastfood. En ook elektronische schapetiketten zie je terug in dit nieuwe concept.

Levensvreugde creëren door middel van maaltijden. Al bijna 40 jaar het motto van Løgismose. Een delicatessenwinkel in een oud pakhuis met adembenemend uitzicht op Trekroner, Nyholm, Kastellet en de wereldberoemde kleine zeemeermin. Gericht op convenience: thuis eten alsof je uit eten gaat. Een assortiment vol producten die klanten inspireert om los te breken in de keuken thuis. Kwalitatief hoogwaardige en exclusieve producten geselecteerd op smaak, herkomst en op de manier waarop ze gemaakt worden.

In de nieuwe Spar in het centrum van Kopenhagen vind je een groot en lokaal aangepast assortiment. Deze winkel maakt deel uit van een uitgebreid moderniseringsplan dat SPAR Denemarken in 2019 heeft geïnitieerd. De nieuwe winkel brengt het Spar Natural range assortiment met to-go, gezondere keuzes en lokale producten naar dit levendige deel van de stad.

Torvehallerne, deze “glazen markt” bevat enkele van de beste shop-in-shops van Kopenhagen. Daarnaast vind je er verse groenten en fruit, verse vis, vlees, kaas en veel kant-en-klaar, van koffie en Deens gebak tot sandwiches en pizza.

In het hart van de haven vind je BOATHOUSE. Een plek waar de internationale sfeer aan het water samengaat met het intense leven in de haven van Kopenhagen. En dat proef je terug in hun gerechten waarin invloeden uit Californië en Azië worden verenigd.

Verder op het programma:

Føtex staat voor kwaliteit en gemak. Elke dag zijn ze aan het werk om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Zonder dat de consument zich druk hoeft te maken over lege schappen en houdbaarheidsdata. Met een duidelijke focus op ecologie en dierenwelzijn. Bij Føtex is hoge kwaliteit nooit uitverkocht.

Too Good to Go is een begrip in de strijd tegen voedselverspilling. Het van oorsprong Deense initiatief is 3,5 jaar geleden ontstaan toen 4 vrienden in een buffet restaurant voor hun neus zagen hoeveel overgebleven eten werd weggegooid. Tot nu toe redden 2,5 miljoen Denen ruim 10 miljoen maaltijden. Ruim 4.000 cafés, restaurants, supermarkten, bakkerijen en hotels doen mee. Naast de strijd tegen verspilling draagt Too Good To Go bij aan de bewustwording van de consument en helpen ze winkels de inkomsten te verhogen en de klimaatvoetafdruk te verkleinen. En dat alles met een app op de telefoon.

Een mooi bruggetje naar de Netto. Die sinds juni 2020 nauw samenwerkt met Too Good To Go. Zij bieden tasjes aan met overgebleven producten die te koop zijn via de app. Met buurman Lidl zijn ook de discount-formules goed vertegenwoordigd. De Lidl heeft veel overeenkomsten met de Netto. De Lidl richt zich niet alleen op de laagste prijs maar ook op kwaliteitsproducten en dierenwelzijn. Dat maakt het bijzonder en interessant waarom deze twee filialen dicht bij elkaar zitten.

MENY is er voor jou als je zelf bouillabaisse wilt maken. Maar ook wanneer je gewoon een kant-en-klare schol wilt. Of wanneer je gasten krijgt en het eten liever laat verzorgen. Een winkel waar je zelfgemaakte producten kan kopen. Van een ruim assortiment biologische producten en proeverijen tot goed advies bij aankoop van de producten. En altijd met garantie. MENY: waar je meer mag verwachten!

Je bent van harte welkom op de 17e verdieping om te genieten van het uitzicht en het heerlijke menu van Restaurant Silo. Samengesteld door de professionele brigade. Bij goed weer zie je zelfs Zweden liggen. Lunchen op hoog niveau.

Praktische informatie

Wanneer
Woensdag 18 tot en met vrijdag 20 mei

Woensdag 18 mei
Verzamelen op Schiphol uiterlijk om 12.30 uur
Vlucht naar Kopenhagen (KL1131) om 14.20 uur

Bagage
Vlucht is op basis van handbagage:
1 stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm inclusief handgrepen en wielen;
1 accessoire (zoals een kleine handtas of laptoptas) van maximaal 40 x 30 x 15 cm.
De handbagage mag in totaal 12 kg wegen.
Klik hier om de regels voor vloeistoffen in je handbagage te lezen.

Mocht je liever je koffer willen inchecken, dan kan dat ook. Wij horen dat graag dan zo snel mogelijk!

Locatie
Amsterdam Schiphol
Klik hier voor parkeermogelijkheden

Overnachten
25hours Hotel Copenhagen
Pilestræde 65
DK-1112 Copenhagen K.

Vrijdag 20 mei
Vlucht (KL1132) naar Amsterdam Schiphol om 16.25 uur

Retail en vers expert
Jennifer Westgeest

Begeleiding vanuit Focusplaza
Mariëlle: 06 10 94 44 29
Rein: 06 55 17 87 39

 

Vragen?

Neem contact op met Mariëlle!

Mariëlle
Projectmanager Focusgroepen