FoodFocus Fresh | 15 november 2023
Blick auf die Zukunft

Fresh food bij onze Oosterburen. Klantbehoefte en beleving vloeien hier naadloos in elkaar over, waarbij verleiding, kwaliteit en de Duitse pünktlichkeit terug is te zien op de winkelvloer. Het koopgedrag van de Duitse consument is de afgelopen jaren sterk veranderd. Een belangrijke ontwikkeling is de sterk groeiende focus op biologische, regionale en gezonde producten bij Duitse consumenten. Hoe zien we dit terug bij de verschillende winkels? Hoe spelen de verschillende Duitse retailers daar op in? Wat is de prijsstrategie? En iets heel anders… komt EDEKA naar de Nederlandse markt?

We verzamelen vandaag bij Beej Benders in Venlo. Dagvoorzitter Rein van Gulick trapt de dag af en geeft daarna het woord aan Chris Rikkers van JDV. Na haar sessie over toekomstscenario’s gaan we op pad om verschillende winkels van diverse formules te bekijken. Zo bezoeken we GLOBUS, Marktkauf en E-Center. Met een gezamenlijk diner sluiten we de dag af.

Op het programma:

Denken over de toekomst
In het hoge tempo van alle veranderingen in de wereld neemt het gevoel van onzekerheid toe. Om toekomstbestendig te zijn zal je verder moeten kijken, ‘over de horizon’ heen. Je wil hier strategisch proactief op inspelen, maar welke richting kies je nu? Onder begeleiding en met een interactieve presentatie van Chris Rikkers (Strategy & Storytelling bij JDV) gaan we bezig met toekomstscenario’s en scenarioplanning.

Kleintje onder de groten
GLOBUS
is één van de “kleine onder de groten” binnen het Duitse retaillandschap en verschilt aanzienlijk van de typische supermarktketens. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen productie. In Krefeld herbouwde GLOBUS in recordtempo een voormalige Real-markthal. Deze flagshipstore, met een verkoopoppervlakte van 11.200 m2, is een ruime en moderne GLOBUS-markt met een focus op kwaliteit en fresh food. Ook spelen regionale en lokale producenten en leveranciers een belangrijke rol in het assortiment.

We worden ontvangen door Geschäftsführer Gregor Mertens die ons de winkel laat zien en ons meeneemt in het verhaal van GLOBUS.

Inspireren met moderne winkelervaring
Afgelopen februari werd een nieuwe duurzaam gebouwde Marktkauf (onderdeel van EDEKA) winkel geopend in Ratingen. Met een verkoopoppervlak van 8.000 m² biedt de supermarkt meer dan 60.000 producten, met specifieke aandacht voor versheid en het bieden van regionale en biologische keuzes.

In het design is bewust gekozen voor minimalistische materialen, waardoor de aandacht op producten wordt gevestigd. Daarnaast is er volop ruimte voor second placement op de winkelvloer. Aan duurzaamheid is ook gedacht met zonnepanelen, CO2 koelingen, LED-verlichting en elektronische prijsetiketten die allemaal een positief effect hebben op de ecologische voetafdruk van de winkel. Met een dusdanig veelzijdige propositie weet EDEKA met deze Marktkauf optimaal gebruik te maken van deze winkel.

Beste zelfstandige in NRW
E-Center Angerbogen is (voor de 2e keer) de supermarkt van het jaar in de categorie “Zelfstandigen vanaf 2.000 vierkante meter”. Wat in 1928 is begonnen met een bestelbus vol melk is inmiddels een hypermarket van de EDEKA formule, gerund door de vierde generatie van de koopmansfamilie Tonscheidt.

De winkel heeft een focus op bewuste voeding: naast een groot aantal veganistische en glutenvrije, biologische en fitnessproducten staan er bijvoorbeeld vier chef-koks en een diëtist klaar om klanten te adviseren over gezonde gemaks gerechten. Het assortiment streekproducten wordt grotendeels aangeleverd door omliggende boerderijen. Eigenaresse Andrea Tonscheidt verwelkomt ons vandaag en  met haar gaan we het hebben over de onderscheidende visie van deze ondernemersfamilie.

Tijdens de terugreis naar Beej Benders kijken we terug op deze dag. Wat hebben we gezien en ervaren en wat hebben we opgestoken? Bij Beej Benders worden we ontvangen door Geert Benders, eigenaar van de bijzondere foodmarkt en restaurant Beej Benders. Hij praat ons bij over de ontwikkelingen. We sluiten de dag vervolgens af met een gezamenlijk diner waarna we vol nieuwe inzichten en learnings huiswaarts keren.

Praktische informatie

Wanneer
15 november 2023 van 09:30 tot ca. 20:00 uur
Inloop om 09:30, start programma 10:00 uur

Locatie
Beej Benders
Monseigneur Nolensplein 54
5911 GG Venlo
Klik hier voor de locatie

Parkeren
Parkeergarage Blok van Gendt*
Valuasstraat 26a
5911 EN Venlo
Klik hier voor de route
* Je kan een parkeerkaart trekken, Janneke zorgt voor een uitrijkaart

Dagvoorzitter
Rein van Gulick

Begeleiding Focusplaza
Janneke Voortman
+31 (0)6 38907281

Vragen?

Janneke weet alles van deze bijeenkomst!

Janneke
Projectmanager Focusgroepen