FoodFocus Experts | 8 december 2023
Holidays are coming: beleving op de winkelvloer

De feestdagen in december staan weer voor de deur. Hét uitgelezen moment in de foodbranche en voor supermarkten en winkels om alles op alles te zetten en een belevingsvolle winkelervaring te creëren. Met een sterke focus op een aantrekkelijke presentatie van het assortiment en het inspireren van klanten. Maar met de hoge inflatie en een overdaad aan prikkels is het nog best een uitdaging om de shopper in de winkel te krijgen.

Hoe win je als foodretailer de aandacht van de consument? Hoe verleid je jouw doelgroep? Hoe “trek” je de consument over de drempel in deze financieel onzekere tijden? En hoe zorg je ervoor dat de klant ook na de feestdagen terug komt in je winkel?

Dagvoorzitter Fons Blomhert begeleidt het programma vandaag. “Shopoloog” Chantal Riedeman trapt de dag af. FoodFocus Experts lid Anke Wiegmans, eigenaresse van Jumbo Heesch, staat vandaag centraal en zij verwelkomt ons in haar Jumbo Heesch. Samen met Anke zoeken we de verdieping door gezamenlijk aan een case te werken. Verder bezoeken we Sligro Eindhoven, Restaurant BUNKR  en nemen we een kijkje buiten de branche bij Van Tilburg.

Op het programma:

Shop-ology
Als je als bedrijf elke dag aan klanttevredenheid werkt kan dat zorgen voor een serieuze omzetstijging. Blije klanten besteden namelijk tot wel 16x meer dan tevreden klanten. 81% van de blije klanten komt graag bij je terug. En blije klanten zijn echte ambassadeurs voor jouw bedrijf.

Chantal Riedeman is eigenaar van Shopology en weet alles van blije klanten. Ze is naast Nederlands enige “Shopoloog” ook spreker, trainer, ondernemer en specialist in klanttevredenheid en sales. Chantal neemt ons vandaag mee in hoe je klantcontact kunt optimaliseren, succesvoller kunt maken en hoe jij zorgt voor blije klanten in jouw winkel.

Groots in genieten
Het zal je niet verbazen dat bij horecagroothandel Sligro de decemberfeestdagen voor flinke piekdrukte zorgt. Alles wordt dan ook al vanaf ongeveer de zomervakantie afgestemd op deze hectische periode. Naast dat ze één van de grootste aanbieders van kerstpakketten zijn, brengen ze o.a. een kerstmagazine uit en organiseren ze het Proef de Kerst evenement. Sligro brengt dan alle vestigingen volledig in de kerstsferen om klanten te inspireren met de mooiste producten.

De vestiging in Eindhoven die wij gaan bezoeken is een winkel van de Sligro 3.0 formule die inspeelt op beleving op de winkelvloer en waar klanten producten kunnen testen. We worden ontvangen door vestigingsdirecteur Niels Ambachtsheer en gaan het Proef de Kerst event zelf ervaren.

De toekomst van culinaire verwennerij
De lunch vandaag is “data driven”. Bij BUNKR, het allereerste data- en AI-gedreven restaurant in Nederland, kiezen ze voor een geheel nieuwe en innovatieve benadering. Een digitale ontvangst, automatisch oplichtende tafels zodat je weet waar je moet zitten en een gepersonaliseerde menusuggestie. Inclusief passende drankjes! En dat allemaal op basis van data en AI technologie.

BUNKR wil technologie toepassen om de ervaring en beleving van de gast te verbeteren en de pijnpunten binnen de horeca aan te pakken. Ook moet het werk voor het personeel aangenamer worden: de automatisering van tijdrovende werkzaamheden zodat er meer aandacht voor de gast kan zijn. Oftewel, technologie moet gepaard gaan met gastronomie. Tijdens de lunch wordt dit innovatieve foodconcept uitgelegd door eigenaar Robin Vromans.

Van Tilburg Mode & Sport
We nemen een kijkje buiten de foodbranche bij Van Tilburg Mode & Sport. Een familiebedrijf dat in 72 jaar uitgroeide tot een begrip in de wijde regio en de grootste zelfstandige modezaak van Nederland werd naast meerdere winkels in Nistelrode ook vestigingen in Ravenstein en Schijndel. Bij van Tilburg tillen ze beleving naar een hoog niveau. In de winkel met ruim 800 merken, een gratis vermaakservice, personal shoppers die klanten helpen, beauty treatments en meerdere modeshows en evenementen. Maar ook buiten de winkel met bijvoorbeeld De Vermaakmobiel die bij klanten thuis komt om ze te stylen en kleding op maat te maken. Want… Van Tilburg past iedereen.

In de winkel in Nistelrode heet directeur Paul van Tilburg ons welkom. Samen met Paul bekijken we de winkel, voor én achter de schermen. Hij neemt ons mee in hun visie, waarom beleving en de customer journey zo belangrijk is en hoe zij inspelen op de aankomende kerstdrukte.

Jumbo Heesch
Ruim een jaar geleden werd Jumbo Heesch van ondernemer en FoodFocus Experts lid Anke Wiegmans verbouwd. Als basis werd daarbij gekeken naar de klantenrecensies, trends en ontwikkelingen in de branche, wensen van de medewerkers en hoe ze zo goed in kunnen spelen op gemak en beleving. Het resultaat? 400 vierkante meter vvo extra, uitbreiding van het magazijn, take-away-corner Easy, een tuin bij de kantine voor de werknemers en twee emballage automaten buiten om maar wat optimalisaties te noemen. En de winkel is compleet gasloos dankzij innovatieve koeltechniek. 

Samen met Anke bekijken we de winkel en gaan we zien welke aanpassingen zijn gedaan en hoe die de winkelervaring beïnvloeden. Anke legt ons ook een case voor. De slagerij in de winkel gaat stoppen. Aan de groep de vraag mee te denken wat te doen met de vrijgekomen ruimte. Kiezen voor beleving? En hoe dan? Of juist niet? En wat dan wel?

In de bus terug naar Van der Valk Nuland halen we het net op. Wat hebben we vandaag gezien en ervaren? Tot welke inzichten zijn we gekomen? En welke learnings nemen we mee en kunnen we toepassen op onze eigen business? Eenmaal aangekomen bij het hotel staat de borrel met bitterballen op ons te wachten en sluiten we dag gezamenlijk af.

Praktische informatie

Wanneer
8 december 2023 van 08:00 tot ongeveer 17:30 uur.
Vanaf 08:00 uur inloop met ontbijt, om 09:00 start het programma.

Locatie
Van der Valk hotel Nuland
Rijksweg 25
5391 LH Nuland
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Fons Blomhert

Begeleiding Focusplaza
Lynn Mulder
+31 (0)6 143 443 59

Vragen?

Lynn weet alles van deze bijeenkomst!

Lynn
Projectmanager Focusgroepen