FoodFocus Experts | 31 maart 2023
Ondernemersverhalen: over strategie, visie, familie en ondernemen op Urk

Ondernemersverhalen staan vandaag centraal in het programma. We begeven ons vandaag in en rondom Urk. Een eigenzinnige en unieke gemeente. De meest kerkelijke regio van Nederland, een hechte gemeenschap met een eigen dialect en volkslied. En het voormalige eiland heeft verreweg de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Op Urk gaan wij ervaren hoe het is om met deze specifieke omstandigheden te ondernemen. Thema’s als strategie en visie komen deze dag nadrukkelijk aan bod. Maar we gaan het ook hebben over bedrijfsopvolging binnen de familie.

De dag start met Jolanda Hogenboom van Marshoek die ons meeneemt in de complexe wereld van een bedrijfsovername. Henk Slump, AH ondernemer, eigenaar van o.a. Henk Slump Catering en FoodFocus Experts lid, legt een case voor die de rode draad van de dag vormt. En we gaan ook een aantal sterke ondernemersverhalen ervaren met een bezoek aan Sea Fresh van eigenaar Jan Ras, de kwekerij van de familie Wouters en de Albert Heijn Urk en Henk Slump Catering van Henk Slump zelf.

Familiedynamiek

Binnen een familiebedrijf heerst een andere dynamiek dan in gewone ondernemingen. De combinatie van zakelijke en familiaire belangen maakt het kwetsbaar en complex. En helemaal als het bedrijfs­opvolging betreft. Jolanda Hogendoorn is bedrijfseconomisch adviseur bij Marshoek, ervaren specialisten in het begeleiden van familieovernames. Zij gaat het hebben over het proces en de financiële en fiscale gevolgen van bedrijfsopvolging in het algemeen. Daarbij zoomt ze ook in op overnames binnen de familie.

Het wonder van Urk

Van oudsher zijn Urkers aangewezen op de visserij om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Het is dan ook logisch dat het vangen en verkopen van vis de belangrijkste economische pijler in het dorp is. Zeker na de sterke ontwikkeling van de visverwerkende industrie na 1970 wat ook wel “het wonder van Urk” wordt genoemd. Jan Ras is eigenaar van Sea Fresh en hij verwelkomt ons in zijn familiebedrijf. Jan neemt ons mee in zijn visie waarbij constante groei met behoud van kwaliteit centraal staat. Sea Fresh is gestart in 1999 en inmiddels zijn ze 4 uitbreidingen verder en hebben ze een eigen tonijnfabriek in Sri Lanka opgericht.

Uniek in versheid

Meer dan twintig jaar runt familiebedrijf Kwekerij Wouters een eigen Cash & Carry waar bloemisten, vrije tuincentra en markthandelaren uit een omtrek van zo’n 150 kilometer hun inkopen doen. Ze verkopen eenjarige tuinplanten uit eigen kas en zijn daarmee uniek. De familie is vanaf 1956 aan het bouwen aan het bedrijf. Vorig jaar is er een directiewisseling geweest waardoor nu René, Frido en Coen Wouters aan het roer staan. René ontvangt ons op de kwekerij en deelt zijn verhaal, vertelt hoe de kwekerij is ontstaan en wat de toekomst gaat brengen.

‘Wereldberoemd’ in de Noordoostpolder

Als zoon van een melkboer is het ondernemen FoodFocus Experts lid Henk Slump bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. De afgelopen 30 jaar is zijn passie voor het organiseren van feesten uitgegroeid van hobby naar Henk Slump Catering. Een bedrijf met meer dan 35 vaste en ruim 50 oproepkrachten die het hele jaar door de mooiste feesten en evenementen organiseren. Daarnaast runt hij twee Albert Heijn vestigingen. 1 op Urk en 1 in Swifterbant. Wij bezoeken vandaag de winkel op Urk en zijn cateringbedrijf waar hij ons zijn ondernemersverhaal vertelt.

Na een dag vol ondernemersverhalen en nieuwe inzichten delen we tijdens de borrel onze learnings en ervaringen en sluiten de dag af.

Praktische informatie

Wanneer
31 maart van 08:30 uur tot ongeveer 18.00 uur.
Inloop met ontbijt vanaf 08:30, start programma om 09.00 uur

Waar
Hotel Restaurant Grandcafe ‘t Voorhuys
De Deel 20
8302 EK Emmeloord
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Fons Blomhert

Begeleiding Focusplaza
Lynn Mulder
+31 (0)6 429 944 85

Vragen?

Neem contact op met Lynn!

Lynn
Projectmanager Focusgroepen