FieldFocus Executives | 8 december 2022
Verpakkingen

De DIY-branche barst van de verpakkingen, van importeur of producent tot de consument. Vanaf 2023 gelden er aanvullende wetten voor verpakkingen. De toepassing van de definitie van het begrip ‘producent/importeur‘ verandert voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Wat dit precies betekent voor de branche? Wat zijn de gevolgen en hoe kan je jouw business voorbereiden op deze aanvullende wetten?

Neem daarbij de aangescherpte klimaatregels, grondstoftekorten en de daar mee samenhangende stijgende grondstofprijzen. Allemaal ontwikkelingen die een rol spelen bij het samenstellen van verpakkingen. En dan hebben we het nog niet eens over de functionele rol van een verpakking. De bijeenkomst vandaag gaat over verpakkingen en de vraag waar de kansen liggen in dit vraagstuk. Een onderwerp dat we vanuit verschillende perspectieven aan gaan vliegen.

Zo gaan we in gesprek met Ariane van Mancius, een specialist in verpakkingen. We gaan naar Bunzl, een van de grootste leveranciers van verpakkingen ter wereld. En we bezoeken GAMMA, om naar het verpakkingsvraagstuk te kijken vanuit een specialist, een leverancier en een DIY-retailer.  Waar liggen kansen in het vraagstuk rondom verpakkingen? Los van de uitdagingen zit het onderwerp verpakking namelijk ook boordevol mogelijkheden.

Perspectief in verpakkingen

Ariane van Mancius is specialist in verpakkingen en founder van Now New Next. Met haar jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van de sector ondersteunt ze bedrijven te groeien door te helpen met duurzaam verpakken, 2D&3D design en innovatie.

Is het mogelijk om producten te verpakken zonder schade aan mens en milieu? Met onze levensstijl putten we de wereld in hoog tempo uit. Zo is goud naar verwachting in 2030 al op. In 2044 volgt koper en daarna nog vele andere grondstoffen zoals titanium en aluminium. Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. Dat is ongeveer 20% van de totale hoeveelheid afval. 59% van het plastic afval komt uit de verpakkingssector. 9% wordt gerecycled, 12% wordt verbrand en de rest wordt gestort op land of in de zee. We gaan het ook hebben over de grenzen van natuurlijke bronnen. Als we doorgaan op dezelfde manier als nu zullen goud en zilver op zijn in 2030. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Hoe zit dat eigenlijk?

Ariane neemt ons mee in de 6R-methode: Rethink, Reduce, Reuse, Repurpose, Renew, Recycle. Een methode waarmee je elk verpakkingsvraagstuk kunt benaderen om tot een duurzame oplossing te komen. Daarbij zoomt ze ook in op hele concrete voorbeelden en oplossingen en kijkt ze samen met ons naar de mogelijkheden in de gehele keten.

Wetswijzigingen voor verpakkingen

Bunzl is één van de grootste verpakkingsleveranciers ter wereld. Ze zijn actief in meer dan 30 landen over 5 continenten. Onder andere Bol.com en PostNL zijn klanten. Ze krijgen direct te maken met deze nieuwe wetten. Met hun wereldwijde ervaring en expertise in verpakkingen weten zij als geen ander het antwoord op deze vragen. Dirk Wijnveen vertelt ons alle ins en outs en neemt ons mee in wat bedrijven kunnen doen om zich goed voor te bereiden op deze wetswijziging. Ook laat Dirk ons precies zien wat Bunzl zelf doet voor hun klanten tijdens een rondleiding door het bedrijf.

Het retailkanaal

We kijken vandaag naar verpakkingen vanuit het perspectief van een specialist, een leverancier en een DIY-retailer. Om ook de vertaalslag naar de winkelvloer te maken bezoeken we een recent geopende GAMMA. Deze vestiging wordt gerund door het familiebedrijf Filippo Bouwmarkten. Als franchisenemer van Intergamma exploiteren zij 7 bouwmarkten van de formules GAMMA en Karwei. Waaronder deze gloednieuwe GAMMA in Barneveld, geopend begin mei 2022. Een winkel die volledig past binnen het Focus concept: een opvallende mix van show en voorraad, van winkel en online, van een datagedreven vloermetermatrix en heel veel nadruk op verf én tuin. Operationeel manager Roberto van der Reijden neemt ons mee in het Focus concept van GAMMA, het familiebedrijf Fillipo en laat ons de winkel zien. Op de winkelvloer gaan we aan de slag met een case om te kijken welke trends en ontwikkelingen rondom verpakkingen, die we in de ochtend hebben gehoord al terug zien.

We sluiten deze dag af met een diner bij Restaurant ‘t Raedthuys. Een goede plek om samen de ervaringen van de dag te laten passeren, met elkaar te bespreken en zo tot nieuwe inzichten te komen. Na het diner worden we met de bus terug gebracht naar Bunzl, waar we ‘s ochtends ook verzameld hebben.

Praktische informatie

Wanneer
8 december 2022 van 10:00 uur tot ongeveer 19.45 uur.
Ontvangst met koffie om 10.00 uur
Start programma om 10.30 uur
Einde programma circa 19.45 uur

Waar
Bunzl Retail & Industry
Delta 57
6825 ML Arnhem

Diner
Restaurant ‘t Raedthuys
Rijksweg 51
6921 AC Duiven
Na het diner vertrekken we met de bus naar Bunzl in Arnhem

Dagvoorzitter
Hans Hortensius

Begeleiding Focusplaza
Ilse Weekhout
+31 (0)6 429 944 85

Ben jij erbij?

We kijken er naar uit om je op 8 december aanstaande weer te ontmoeten. Laat je even weten of je erbij zal zijn?

JA, ik ben aanwezig JAMMER, ik kan niet

Vragen?

Neem contact op met Ilse!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen