FieldFocus Executives | 7 december 2023
Toekomstscenario’s: de impact van CSRD

De maatschappelijke noodzaak om te verduurzamen is onvermijdelijk. Inmiddels zijn we ons steeds meer bewust dat we goed moeten doen voor mens, planeet en maatschappij. En dat niet alleen voor een betere wereld of om financiële sancties te voorkomen door steeds strengere regelgeving vanuit Europa en onze eigen overheid. Maar vooral ook omdat verduurzaming strategische en financiële kansen biedt. Vandaag gaan we het hebben over toekomstscenario’s en de impact van CSRD. Wat is de impact op mijn business? Wat is de impact op de branche? En waar liggen kansen?

We starten de dag met een sessie van Klaske Houtsma (Life Cycle Analyst and R&D member bij IMPULSE International). Samen met Klaske duiken we van A tot Z in de CSRD. We gaan van theorie naar praktijk met Tijn Leussink. Hij ontvangt ons in zijn meest duurzaam gebouwde supermarktpand van Nederland. Bij Koninklijke Van Wijhe Verf, het eerste chemische B Corp bedrijf ter wereld, neemt CEO Marlies van Wijhe ons mee in hun visie op hoe zij koplopers in duurzaamheid willen zijn.

Op het programma:

CSRD van A tot Z
Klaske Houtsma, Life Cycle Analyst and R&D member bij IMPULSE International, neemt ons vandaag op de Universiteit Twente mee in alle ins & outs rondom CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive. Met de komst van deze Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage is duurzaamheid niet langer vrijblijvend. Het gaat er nu niet meer om wat je kunt doen, maar om wat je moet doen. Maar dit model geeft je ook de kans als keten om te bewegen, te innoveren en een gezondere mens, planeet en maatschappij te creëren.

Klaske legt uit wat de wet precies inhoud en wat er bij komt kijken. Wat je zelf te doen hebt en waar je moet samenwerken met andere partijen in de branche. We gaan het hebben over de verschillende scopes, de impact op de branche en de verwachtingen in de toekomst. En we bespreken ook de commerciële kansen die deze duurzame verplichtingen geven. Met concrete handvatten zodat je de CSRD in je voordeel kan gebruiken en kan inzetten met het maken van toekomstplannen.

Impact op de winkelvloer
De in 2021 geopende Jumbo supermarkt in Goor, van ondernemers en broers Tijn en Niek Leussink, is hét visitekaartje van Jumbo op het gebied van duurzaamheid gebouwd met duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en een circulaire winkelinrichting. Met een BREEAM score van ruim 90% heeft het pand de classificatie “Outstanding” binnen dit toonaangevende duurzaamheidskeurmerk gekregen. Het assortiment in de winkel bevat ook een groot aandeel duurzame producten.

Duurzaam ondernemen gaat wat Tijn betreft verder dan de gebouwde omgeving. Zo draagt hij graag bij aan een samenleving waarbij iedereen mee kan doen. Al een aantal jaar ondersteunen zij mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en bieden hen een duurzame plek in het bedrijf.

Tijn heet ons welkom in het meest duurzaam ontworpen supermarktpand van de Benelux. Hij laat ons de winkel zien, vertelt over de bouw, de innovatieve technieken en deelt zijn visie rondom duurzaam ondernemen.

Koplopers in duurzaamheid
De Nederlandse verfsector stoot jaarlijks evenveel CO2 uit als een stad ter grootte van Zwolle. Genoeg reden voor familiebedrijf Koninklijke Van Wijhe Verf om er naar te streven om al in 2025 klimaatneutraal te zijn. Zij nemen duurzaamheid zeer serieus en zien het juist als kans om het bedrijf én de verfsector te vernieuwen.

Mooie woorden en goede plannen hebben alleen waarde als ze in de praktijk ook echt toegepast én bewezen worden. Koninklijke Van Wijhe Verf heeft als eerste bedrijf ter wereld in de chemische sector een B Corp certificaat gekregen. Door aantoonbaar positieve impact te maken op milieu en maatschappij. Echte koplopers in duurzaamheid dus.

Hoe ze dat doen? CEO Marlies van Wijhe ontvangt ons in Zwolle, neemt ons mee in hun verhaal, hun drijfveren rondom duurzaamheid en natuurlijk laat ze ons ook het bedrijf zien. We sluiten het bezoek af met een borrel.

Op de terugweg naar Restaurant het Buitenhuys, voor het afsluitende diner, kijken we terug op de dag en halen het net op. Wat hebben we gezien en ervaren? Welke inzichten hebben we opgedaan? En welke learnings nemen we mee?

Praktische informatie

Wanneer
7 december 2023 van 09:30 tot ongeveer 20:00 uur.
Vanaf 09:30 uur inloop, uiterlijk 10:00 uur vertrekt de bus.

Locatie
Restaurant het Buitenhuys
Raalterstraat 66
8141 RM Heino
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Hans Hortensius

Begeleiding Focusplaza
Mariëlle Kuiperij – Grievink
+31 (0) 6 109 444 29

Vragen?

Mariëlle weet alles van deze bijeenkomst!

Mariëlle
Projectmanager Focusgroepen