FieldFocus Executives | 4 t/m 6 oktober 2023
Bilbao

Het bruisende hart van Baskenland: Bilbao. Tijdens deze reis ontdekken we de retail, de rol van de overheid, de boeiende cultuur en het karakter van de samenleving in deze levendige stad. De kracht van deze regio is vooral samenwerking. We zullen de interactie tussen cultuur, commercie, coöperatie en het consumentengedrag onderzoeken en welke rol de lokale bevolking en de overheid speelt in het bepalen van de strategie. 

Hoe onderscheiden Leroy-Merlin en Obramat zich door hun gevarieerde assortiment en klantgerichte aanpak? Waarom zoeken onder andere MONDRAGON, Tekniker en het Guggenheim nadrukkelijk de samenwerking in het Baskenland? En hoe dragen de Baskische waarden en het karakter van de samenleving bij aan het succes van deze regio?

Op het programma:

Het Guggenheim effect
In Bilbao brengen we een bezoek aan het bekende Guggenheim museum. Het effect wat het museum op de stad en haar toerisme heeft, wordt ook wel het Guggenheim effect genoemd. We krijgen hier een bijzondere “behind the scenes” rondleiding en toelichting op de rol van het museum in de transitie van Bilbao en de exposities die er tentoongesteld worden.

Tijdens een boottocht duiken we dieper in de geschiedenis van Bilbao en hoe de stad en regio zich hebben ontwikkeld van smerige industriestad tot de levendige en toeristische stad die het nu is.  Daarbij kijken we naar de belangrijke rol die de lokale overheid, het Guggenheim museum en de nauwe samenwerking tussen deze partijen hierin hebben gehad.

Franse marktleider in Baskenland
Marktleider
in Frankrijk, Leroy-Merlin, is sinds 1989 ook actief in Spanje en sindsdien bouwen ze non-stop aan hun “community“. Zo werken zij nauw samen met hun lokale en regionale leveranciers en zoeken duidelijk de connectie met hun klanten met een professionele klantenservice, deskundige adviseurs en educatieve initiatieven. In combinatie met een uitgebreid assortiment verbaast het je dan ook niet dat ze bekend staan als één van de grootste en meest populaire winkels voor doe-het-zelf onder de niet-professionele klussers. Hoe zorgen zij ervoor dat de mensen in Baskenland meer gaan klussen?

Innovatief samenwerken
SPRI is het Baskische bureau voor bedrijfsontwikkeling. Bij SPRI gaan we het hebben over de economische situatie in het Baskenland en hoe de bedrijven innovatief met elkaar samenwerken. Een model dat samen met econoom Michael Porter is ontwikkeld om de regio economisch sterk op de kaart te zetten, en te houden. Dit zien we onder andere terug in het eigen belastingsysteem en een lokaal politiek systeem.

Unieke filosofie
MONDRAGON
, een unieke filosofie over coöperatieve corporaties gericht op o.a.: samenwerking, participatie, innovatie en sociale transformatie. Naast een breed portfolio aan commerciële bedrijven heeft de corporatie onder andere eigen banken, universiteiten en een pensioenstelsel. We worden ontvangen door Director Asia-Pacific Germán Lorenzo en samen met hem gaan we het hebben over de oorsprong en de werking van MONDRAGON.

Ecosysteem van innovatie, kennis en talent
CEO en oud politicus Dr. Luis Uriarte ontvangt ons bij Tekniker: een groot ontwikkelingscentrum waar ruim 647 bedrijven uit de regio gespecialiseerd in advanced manufacturing, surface- en product engineering samenwerken. Een ecosysteem gericht op innovatie en het overdragen van kennis en talent op strategische plekken binnen de industrie, gefaciliteerd door de Baskische overheid. Dr. Luis Uriarte neemt ons mee in het gedachtegoed en visie van deze Baskische innovatiehub.

De beste producten voor professionele bouwers
In 16 jaar groeide Bricomart in Spanje uit tot een gevestigde naam. Ze hebben het laatste jaar een grootschalig omnichannel ontwikkelplan gelanceerd met als speerpunten de positionering en sterke groei van de formule. Ook werd een nieuwe naam gekozen: Obramat, die beter past bij hun expertpositionering. “Obra” betekent “constructie”, en “Mat” is de afkorting van materialen. Zij willen de voorkeurspartner zijn van bouw- en renovatieprofessionals en zelfstandige ondernemers, in tegenstelling tot Leroy-Merlin.

Waarin onderscheiden ze zich van een “normale” DIY winkel? En lukt het Obramat om hun positionering ook op de winkelvloer door te voeren?

Innovatief Baskisch terroir
De wijnmakers van Itsasmendi maken op een geheel eigenwijze en creatieve manier wijn. Ze werken nauw samen met kleine wijnboeren en individuele wijngaarden. De wijnen die ze maken zijn een weerspiegeling van de regio, het klimaat en een voorbeeld van hoe samenwerken tot succes kan leiden. En natuurlijk kan een proeverij bij Itsasmendi niet ontbreken op het programma.

Tijdens de afsluitende lunch kijken we terug op ruim 2 dagen Bilbao. Wat hebben we gezien en ervaren van de diverse samenwerkingen en wat kunnen we meenemen naar Nederland? We delen alle opgedane inspiratiekennis en indrukken en komen ‘s avonds aan op Schiphol vol nieuwe inzichten.

Praktische informatie

Wanneer
4 t/m 6 oktober 2023
We verzamelen 4 oktober uiterlijk om 12:15 uur op Schiphol, bij de roltrap tussen vertrekhal 1 en 2.
Klik hier voor de route

Vlucht
Heenreis: woensdag 4 oktober | Amsterdam Schiphol – Bilbao | 14:25 uur – 16:30 uur
Terugreis: vrijdag 6 oktober| Bilbao – Amsterdam Schiphol | 17:15 uur – 19:20 uur

Hotel
Radisson Collection Hotel Bilbao
Gran Vía de Don Diego López de Haro 4
48001 Bilbao

Dagvoorzitter
Hans Hortensius

Begeleiding Focusplaza
Ilse Weekhout +31 (0)6 429 944 85

Vragen?

Ilse weet alles van deze reis!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen