FieldFocus Business | 30 maart 2023
Vergrijzing

Nederland heeft te maken met vergrijzing. In 1990 was ruim 12 procent van de inwoners 65-plus. In 2022 twintig procent. De komende jaren zal dit nog toenemen tot bijna de helft van alle inwoners. Dit heeft een impact op de retailsector, omdat oudere consumenten vaak andere behoeften en voorkeuren hebben dan jongere consumenten. Dit kan leiden tot veranderingen in de producten en diensten die retailers aanbieden, en ook tot veranderingen in de manier waarop retailers met hun klanten communiceren en omgaan.

De dag start met een trendsessie van Anne Hezemans, directeur bij Bureauvijftig en specialist in het bereiken van de nieuwe generatie ouderen. Angela van Dongen, formule directeur Hubo, ontvangt ons in de Hubo vestiging in Hoevelaken. Daar neemt zij ons mee wat zij in de Hubo formule doen om in te spelen op vergrijzing. Bij JDV International gaan we bezig met toekomstige scenario’s rondom “the age of aging”.

Vergrijzing is een megatrend

Vergrijzing is een trend waar we niet omheen kunnen. En eigenlijk is het zelfs een dubbele vergrijzing want de groep ouderen wordt niet alleen groter maar we worden in het algemeen ook ouder. Wat heeft dit voor impact op de samenleving? En welke impact heeft dit op de DHZ branche? Hoe speel je in op de specifieke behoeftes van deze “grijze consument”? Wat vinden zij belangrijk?

Anne Hezemans is directeur bij Bureauvijftig: specialisten in het begrijpen en bereiken van de nieuwe generatie ouderen. In haar trendpresentatie zoomt zij in op deze doelgroep en wat jij als bedrijf kan doen om ouderen echt te begrijpen, te bereiken en op die manier in te spelen op de wensen van deze groeiende specifieke consumentengroep.

Langer thuis blijven

Door de vergrijzing wonen we in Nederland veel langer zelfstandig. Niets is zo prettig als je eigen huis met privacy, je eigen vertrouwde kamers en een balkon of tuin. Met een aantal slimme aanpassingen kan een huis geschikt gemaakt worden voor de toekomst. Veilig én comfortabel. En dat geldt beslist niet alleen voor senioren. Want wie vooruitkijkt begint nu al met het levensloopbestendig maken van de eigen woning. En dat biedt kansen voor de DHZ retailer.

De Hubo formule speelt in op deze behoefte en ook specifiek op de oudere doelgroep. In de Hubo vestiging in Hoevelaken worden we ontvangen door formule directeur Angela van Dongen. Zij laat ons de winkel zien en neemt ons mee in hoe zij inspelen op vergrijzing.

The age of aging

Steeds meer mensen worden ouder en leven langer. Deze demografische verandering brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van gezondheidszorg, sociale zekerheid, pensioenen en de arbeidsmarkt. Uitdagingen die van invloed zijn op individuen, families, bedrijven en overheden. Het begrijpen van deze veranderingen en het ontwikkelen van toekomstscenario’s kan helpen om de gevolgen van vergrijzing te beheersen en aan te passen aan de nieuwe realiteit.

Bij JDV International gaan we in een interactieve sessie in op toekomstige scenario’s rondom “the age of aging“.

Na een dag vol over vergrijzing vanuit verschillende perspectieven en nieuwe inzichten delen we tijdens het walking dinner onze learnings en ervaringen en sluiten de dag af.

Praktische informatie

Wanneer
30 maart van 12:00 uur tot ongeveer 19:15 uur.
Inloop met lunch vanaf 12:00, start programma om 12:45 uur

Waar
Kasteel Kerckebosch
Arnhemse Bovenweg 31
3708 AA Zeist
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Jelmer van der Meulen

Begeleiding Focusplaza
Ilse Weekhout
+31 (0)6 429 944 85

Vragen?

Neem contact op met Ilse!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen