FieldFocus Business | 28 september 2023
Geopolitieke ontwikkelingen, logistiek en samenwerken

Kunnen we voorspellen wat er in de nabije toekomst op ons af komt? Waarschijnlijk niet, maar oude bekende Alex Krijger gaat vandaag toch een poging doen. Bijna dagelijks laat deze veelgevraagde analist in de landelijke media zijn licht schijnen op de wereldwijde geopolitieke ontwikkelingen. Vandaag gaat het over de impact op onze branche. Na zijn bespiegelingen gaan we van de theorie naar de praktijk en bezoeken we een grote speler en gaan ervaren hoe zij omgaan met de wereldwijde uitdagingen.

Het kader van het programma wordt vandaag gezet door geopolitiek analist Alex Krijger. Waar Alex zorgt voor de theoretische context maken we de stap naar de praktijk bij e-commerce gigant Bol.com. Hoe gaan zij om met deze geopolitieke ontwikkelingen? Head of retail Floris Venhuizen ontvangt ons en gaat het met ons hebben over impact van geopolitieke ontwikkelingen. Wat is hun ervaring? Hoe gaan zij hier met deze wereldwijde uitdagingen? Welke kansen zien zij? Ook bezoeken we de HEMA in Hilversum en staan we met Joris de Bruin (Head of Supply Chain) stil bij de koerswijziging van de warenhuisketen en nemen we een kijkje op de winkelvloer.

Op het programma:

Geopolitieke ontwikkelingen onder de loep
Samen met Alex Krijger, oprichter en Managing Partner van Krijger & Partners, gaan we in gesprek over de wereld om ons heen en welke impact dit op onze eigen business heeft. Hij gaat ons vandaag meenemen in de top 10 geopolitieke ontwikkelingen van vandaag de dag. En welke impact dit heeft op de wereldeconomie, Europa, Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven. Hoe speel je in op de wereldwijde ontwikkelingen en wat zijn de verwachtingen en kansen in de toekomst?

Nieuwe koers slaat aan
Sinds twee jaar is Hema bezig om weer “echt Hema” te worden. Door deze koerswijziging heeft de keten van warenhuizen goed kunnen inspelen op de ontwikkelingen van dit moment en weten te reageren op de lastige omstandigheden in de detailhandel met dalend consumentenvertrouwen, de stijgende kosten voor energie, grondstoffen, et cetera. Ze zijn zich daarnaast gaan focussen op de kernmarkten Benelux en Frankrijk en trekken zich terug uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Het assortiment wordt aangepast en Hema kiest duidelijk voor ‘producten van duurzame kwaliteit voor elk moment van de dag’. En dat is het nog niet, de winkelbeleving heeft namelijk ook een flinke update gehad. Dit gaan wij bekijken in de Hema vestiging in Hilversum waar Joris de Bruin ons welkom heet. Samen met Joris staan we stil bij de ontwikkelingen van Hema van de afgelopen jaren en hoe we dit terugzien in het nieuwe concept, op de winkelvloer én online. Welke pararellen zien we met de Home Improvement branche? En kunnen bepaalde concepten ook voor onze branche werken?

De winkel van ons allemaal
Je zou Bol.com kunnen omschrijven als het ultieme winkelparadijs van Nederland. Deze online gigant biedt een selectie van miljoenen producten. En met een simpele klik brengen zij de beste deals supersnel rechtstreeks naar de voordeur van de consument. Wij gaan vandaag op bezoek bij deze e-commerce gigant. Head of retail Floris Venhuizen ontvangt ons en we gaan in gesprek over onder andere het bedrijf zelf, het logistieke proces en de samenwerking met de leveranciers. Ook gaan we het hebben over de impact van de geopolitieke ontwikkelingen, hoe zij hier op inspelen en ervoor zorgen dat ze ondanks de uitdagingen zeer relevant blijven voor de consument en leveranciers. Op welke manier werken zij samen met hun leveranciers? Welke factoren zijn daarin belangrijk? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen in de manier waarop deze online speler inspeelt op de ontwikkelingen in vergelijking met onze eigen branche?

Op de terugweg in de bus halen we het net op en bespreken we de indrukken van de dag. We delen ervaringen en nieuwe inzichten met elkaar. We sluiten de dag vervolgens af met een diner bij restaurant Dengh en keren vol learnings over onder andere geopolitiek, logistiek en samenwerken huiswaarts.

Praktische informatie

Wanneer
28 september 2023 van 12:00 tot ongeveer 19:30 uur.
Vanaf 12:00 uur inloop met lunch, om 12:45 start het programma.

Locatie
Restaurant Dengh Utrecht
Enghlaan 17
3543 BD Utrecht
Klik hier voor de route

Dagvoorzitter
Jelmer van der Meulen

Begeleiding Focusplaza
Ilse Weekhout +31 (0)6 429 944 85

Vragen?

Ilse weet alles van deze bijeenkomst!

Ilse
Projectmanager Focusgroepen