28 t/m 30 november 2023
Inspiratiereis Berlijn

Berlijn is zo’n stad die de laatste decennia een enorme metamorfose heeft ondergaan en waar Alt und Neu naadloos in elkaar overgaan. De jarenlange tweedeling van de stad, letterlijk en figuurlijk, is een uniek stuk historie waar jong en oud nog steeds gefascineerd door raken. Het grijze, grauwe oosten dat nog herinnert aan de Koude Oorlog verenigt zich met de chique westkant van de stad. Dat levert een smeltkroes aan cultuur en architectuur op. Innoverend, ondernemend en altijd in beweging.

Op 28, 29 en 30 november bezoeken we verschillende bedrijven en concepten die allen op eigen wijze het verschil weten te maken. Een inspirerende trip waarbij er veel ruimte is voor interactie en het delen van leermomenten. Wilkommen in Berlin!

De eerste dag:

Freude am Fahren
Een S 1000 RR of een R 1250 GS – iedere BMW motorfiets kan met trots zeggen: “Ich bin ein Berliner”. De productie van alle BMW motorfietsen vindt plaats in Berlijn. Wij duiken in het verhaal van BMW. Waarom kiezen ze er bijvoorbeeld voor om alle motoren in Berlijn te bouwen? En wat kunnen wij leren van het innovatieve en creatieve karakter van BMW? Hoe verbinden zij hun traditionele kernwaarden aan een sterk veranderende toekomst? We bezoeken het modernste logistieke centrum in de motorbranche, de montagehal en werpen een blik op de toekomst van elektromobiliteit en connectiviteit.

Een merk met historie
Al 190 jaar lang maakt Mampe handgebrouwen hoogwaardige schnapps en sterke dranken. Gevestigd  in het midden van de charmante wijk Bergmannkiez in Kreuzberg. Distilleerderij, glasfabriek en schnappswinkel in één. De perfecte setting voor een rondleiding door de fabriek en langs de geschiedenis van het merk. Waarmee onderscheiden zij zich? Hoe positioneren zij zich een in sterk concurrerende markt? En hoe smaakt hun handgebrouwen schnapps?

We sluiten de eerste dag af met een diner bij wijnbar en restaurant Ora.

Dag twee starten we met de Deelnemersraad Directie. Verder op het programma:

Specialist in ontzorgen
Schlau Großhandel richt zich als groothandel op de B2B markt. Als speciaalzaak voor professionals zetten zij in op een hoogwaardig en veelzijdig assortiment, klantnabijheid (meer dan 60 vestigingen in Duitsland), specialistisch advies op maat en de beste bereikbaarheid, ook op locatie. En met hun moderne logistieke systeem zorgen ze dat goederen op tijd op de juiste plek worden geleverd. Schlau, Specialisten in het ontzorgen van professionals.

Kleurenpalet van chocolade
In Berlijn heeft Rittersport een heuse flagship store geopend. Deze zeer kleurige  “tempel van chocolade”, een nieuwe marketingstunt van het Duitse merk, is een combinatie van een uitgebreid verkooppunt en een klein chocolademuseum. Op 1000 vierkante meter volop beleving, inspiratie en activatie verdeeld over 3 (!) verdiepingen gaan wij ervaren hoe dit familiebedrijf elke klant weet te verleiden met uitbundige kleuren, sensationele winkelinrichting en natuurlijk heerlijke chocola.

Belangrijkste winkelstraat van Berlijn
30 jaar geleden was de Friedrichstraße een groot blubberig grasveld. Na de val van de muur is de Friedrichstraße hersteld en ontwikkeld tot één van de belangrijkste winkelstraten van Berlijn. Naast dat je deze retailhotspot, de geschiedenis en toekomst van dit economisch belangrijke gebied kunt ontdekken ga je aan de hand van een aantal vragen in gesprek met elkaar voor een mooie verdiepingsslag.

De tweede dag in Berlijn dineren we bij Bless.

Dag 3:

Typisch Nederlands
Op het programma staat een bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Berlijn. In de, door de wereldberoemde Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen, ambassade gaan we in op de rol van de ambassade en worden we bijgepraat over de commerciële sector in Duitsland.

Volop beleving in Concept mall
Suffe en donkere winkelcentra out, Bikini Berlin in. Als je het hebt over winkelbeleving dan ben je bij “Concept mall” Bikini Berlin aan het juiste adres. Inclusief pop-up stores, flagship stores, cafeetjes, restaurants, tentoonstellingen en een groen dakterras met uitzicht op de West-Berlijnse dierentuin. Bikini herdefinieert het shoppen in shopping malls met een een luxurieuze winkelbeleving in een moderne, industriële uitstraling. En als we dan toch in deze mall zijn is Spreegold een uitstekende plek om te lunchen.

Meer dan een museum
Een plek voor kunst en wetenschappen, voor uitwisseling, diversiteit en een veelheid aan stemmen. Een plek waar verschillen samenkomen. Met een tour door het Humboldt Forum gaan we zien dat het meer is dan een museum. We lopen door het gebouw, staan stil bij de geschiedenis, bezoeken een tentoonstelling en sluiten deze dagen in Berlijn af af op het dak met een drankje inclusief uitzicht op Museumseiland en Berlin-Mitte.

Praktische informatie

Wanneer
28 t/m 30 november 2023
Uiterlijk 10:30 verzamelen we op Schiphol

Vluchten
KL1825 |28 november Amsterdam-Berlijn, vertrek 12:30 uur, aankomst 13:45 uur
KL1832 |30 november Berlijn-Amsterdam, vertrek 18.25 uur, aankomst 19:55 uur

Hotel
Catalonia Hotel & resort
Köpenicker Str. 80-82
10179 Berlin

Begeleiding Focusplaza
Mariëlle Kuiperij-Grievink – +31 (0) 6 109 444 29
Marjo Vierkant-Grievink

Vragen?

Mariëlle weet alles van deze bijeenkomst!

Mariëlle
Projectmanager Focusgroepen